Gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslar arası sermaye hareketleri ve makroekonomik istikrarsızlıklar
International capital flows to developing countries and macroeconomics instability
- Tez No: 327721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Ülkeler, Uluslar Arası Sermaye Hareketleri ve Makroekonomik İstikrarsızlıklar, Developing Countries, International Capital Flows and Macroeconomics Instability
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ülke ekonomileri istikrarlı bir ekonomik seviyeye ulaşmak için tasarruflara ihtiyaç duyarlar. Gelişmekte olan ülkelerin kalkınması önündeki en büyük engel tasarruf yetersizliğidir. Tasarruf yetersizliğini giderebilmek amacıyla, 1980'li yıllardan itibaren finans piyasalarında serbestleşmeye gitmişlerdir.Türkiye, 1980 yılında uzun süreli bir yapısal uyum programı başlattı. Türkiye de ekonomik kalkınmasını gerçekleştirebilmek için 1989 yılında 32 Sayılı Kararname ile yabancı sermaye hareketlerini serbestleştirdi. Buna rağmen çok fazla yabancı sermaye çekememiştir.Dolayısıyla bu çalışmanın amacı da, sermaye hareketlerini, ülkemiz ve GOÜ'ler bağlamında inceleyerek çok boyutlu değerlendirmek ve yabancı fonların gelişmekte olan ülkeler için finansman kaynağı olup olamayacağını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Economies of countries require savings to reach a stable developed economic level. The greatest obstacle to the improvement of developing countries is insufficient saving. In order to eliminate the insufficient savings, they have gone to liberalization of financial markets, since the 1980s have gone.Turkey initiated a long lasting structural adjustment programme in the 1980?s. Turkey also liberalised for reaching own economic development by releasing capital flows by decree no.32 in 1989. In spite of this, Turkey didn?t take a lot of foreign capital.So, the purpose of this study is also to evaluate the capital movements in our country and developing countries by examining multi-dimensional perspective and to investigate whether the foreign funds are financing source for the developing countries or not.