Kadın yöneticilerin firma performansı üzerindeki etkisi: Türkiye'deki firmalar üzerine bir saha çalışması
Effect of women managers on firm performance: A field study on firms in Turkey
- Tez No: 327746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA BALCI İZGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Firma Performansı, Kadın Yöneticiler, Türkiye
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, firma düzeyinde bir veri seti oluşturarak Türkiye'de faaliyet gösteren firmalarda çalışan kadınların yönetim süreçlerindeki durumuna ilişkin oranlar ve firmanın yaratıcı performansına ilişkin bir analiz yapmaktır. kadın yönetici sayısı ile firma performansı arasında pozitif bir ilişki var mı? sorusu, son yıllarda araştırmacıların merakını uyandıran bir soru olmuştur. Bu merakı gidermek için yapılan ampirik çalışmalarda ise birbirinden farklı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlardan birincisi şudur: kadın yöneticilerin firma performansına etkisini inceleyen ampirik çalışmalara bakıldığında, sonuçların birbirini desteklemediği, yani beklenen etkinin bazen pozitif bazen de ilgisiz çıktığı görülmektedir. Mevcut çalışmalarda ikinci sorun ise, araştırmaların genel olarak büyük ölçekli firmalar üzerinde yapılmasıdır. Dolayısı ile şu ana kadar yapılan çalışmalar bir ülkedeki tüm şirketleri temsil etme gücüne sahip değildir. Buna ek olarak, konuya ilişkin çalışmalar genellikle ekonomisi gelişmiş batı ülkelerinde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılmaktadır. Böylece Türkiye'nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelerde kadınların firma performansına etkisini araştıran çok az sayıda çalışma mevcuttur. Bu bağlamda bu tez çalışmasında yönetimde bulunan kadın çalışan oranı ve firma performansına olan etkisi gelişmekte olan bir ülke kapsamında, Türkiye'de incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Using the firm-level data that this study plan to make an original data set for Turkey. This research aims at examining the relationship between the proportion of women in top executive jobs and on boards of directors and firm financial and innovative performance. The question: is there any poisitive correlation between the number of female manager and the performance of the firm ? This question takes the interest of researchers in last years. There are some problems about empirical studies; first, some of them support each other while some are positive and some are irrelevant. Second, at existing studies, research on large scale firm in general. There by the studies upto the present don't have representtation power on all firms in a country. In addition to this topic all studies are done in respectable West, particulary in USA. Thus, there is slightly studies which the females effecting firm performance in developing countries with Turkey. In this regard, the ratio of female worker at management which effects firm performance was researched in Turkey due to acting as a developing country.Key Word: Women Employment, FirmPerformance, Female Executives,Turkey