Entelektüel sermayenin ölçülmesi ve verimlilik üzerine etkisi
Intellectual capital measurement and impact on productivity
  1. Tez No: 327766
  2. Yazar: ÖZLEM YANAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF GÜRDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Entelektüel Sermaye, İşletme Performansı, Knowledge, Intellectual Capital, Firm Performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bilgi çağı işletmeleri, yalnızca finansal sermaye ile ifade edilememektedir. İşletmelerin maddi varlıklarının yanında, maddi olmayan varlıkları da işletmelerin sermayesinin bir parçasıdır. Bu bağlamda, entelektüel sermaye işletmelerde fiziksel olarak görünmeyen ancak işletmeye rekabet üstünlüğü kazandıran unsurlardır ve genel olarak işletmenin piyasa değeri ile defter değeri arasındaki farkı ifade eder. Dört kısımdan oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde bilgi, bilgi çağı, bilgi ticareti, bilgi çağı işletmeleri ve özellikleri yer almaktadır. İkinci bölümde; entelektüel sermayenin geçmişten günümüze gelişimi, tanımı, önemi, entelektüel sermaye unsurları yer almaktadır. Üçüncü bölümde; entelektüel sermaye ölçüm yöntemleri, muhasebe kaydı, raporlanması ve yönetimi incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde entelektüel sermayenin firma değeri ve örgütlerin performansı üzerine etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
At the age of information, the concept of firm cannot just be explained as an organization, which manages financial capital. Some certain qualities and values are also parts of the capital of a firm as well as its tangible assets. In this context, intellectual capital takes place as an unseen but important component of a firm which functions as a competitive power lifter and generally defined as the rate of market value to book value. In the first section of this four-chapter study; information, the age of information, trade of information, firms at the age of information and their characteristics are examined. In the second part; development of intellectual capital past to present, its definition, importance and its components are studied. In the third part; the methods of measurement, keeping accounting records, reporting and management of intellectual capital are examined. The fourth and last part studies the effects of intellectual capital on the firms value and on the performance of the organizations.