Kadınların siyasete ilgileri ve katılım düzeyleri: Uşak ili örneği
The interest and participation level of women in politics: Example of Uşak
  1. Tez No: 327779
  2. Yazar: ELVAN DÜRBİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal Katılım, Temsil, Kadın, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Kadınların Siyasal Yaşama Katılımı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Toplumu oluşturan bireyler karar alma süreçlerine katıldıkça demokratik sistemin meşruluğu artmaktadır. Bu noktada, demokratik sistemi sürdürmede dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların siyasal karar alma mekanizmalarındaki eksik temsili önemli bir sorundur.Günümüzde hukuki açıdan kadın ve erkek arasındaki eşitlik sağlanmış olmakla birlikte, cinsiyet eşitsizliği toplumsal yaşamın her alanında devam etmektedir. Örneğin kadınlar siyasal alanda geri plana itilmişlerdir. Kadınların siyasal alanda eksik temsil edilmesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler ülkeden ülkeye değişkenlik gösterse de her toplumda kadınlar, erkeklere oranla dezavantajlı konumlarını sürdürmektedirler.Bu çalışmanın temel amacı toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden yola çıkarak, kadınların siyasete olan ilgilerini ve katılım düzeylerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Uşak ilinde kadınların siyasete katılım düzeylerini ölçmek için 400 kadın üzerinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Ayrıca Uşak ilinde toplumsal ve siyasal alanda öne çıkmış 21 kadınla görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmada, kadınların siyasal yaşama ilgileri ve katılım düzeyleri yapılan alan araştırmasından elde edilen verilerle görünürkılınmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, kadınların katılım düzeylerinin ülkemizdeki genel eğilimden farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thelegitimacy of thedemocraticsystemgoesup as theindividuals of a societyparticipates in thedecision-makingprocesses. Inthispoint, theinadequaterepresentation of women, constitutingthehalfpopulation of theworld, in thepoliticaldecisionmechanisms is a crucial problem.Thoughequalitybetween men andwomentoday is establishedlegally, thegenderinequalitystillpersists in allaspects of social life. Forexample, womenhavebeendrivenback in politicalarea, forwhichthereasonsarevarious. Thiscauses, it changesamongthecountrieshowever, women in allcommunitieshave had disadvantageouspositions.Theveryaim of thisstudy is toshowtheinterestandparticipationlevel of women in politicsthroughgenderinequality. Tothisend, 400 women in Uşak weregivenquestionnairestomeasuretheparticipationlevel of women in politics. Besides, 21 women in Uşak, whoare on theforefrontsociallyandpolitically, wereinterviewed.Thedataobtained has beenevaluatedwithintheframework of thestudy. Inthestudy, I havetriedtomaketheinterestandparticipation of women in politicsconcretethroughthedata I haveobtained in thefieldresearch. Inconclusion, it has beenseenthattheparticipationlevel of women in politics is not differentfromthe general tendencyalloverthecountry.KeyWords: Politics, Participation in Politics, Representation, Women, Sex, Gender, The Participation of Women in Politics