Türkiye'de popüler kültür ve din ilişkisi:Kadın üzerine bir araştırma (İstanbul örneği)
Popular culture and religion in Turkey: A study on woman (Istanbul case)
  1. Tez No: 327823
  2. Yazar: BİRSEN BANU OKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KÜÇÜKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Popular culture, religion, mass media, consumption habits
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 471
Özet
Kapitalist pazar mekanizmasına bağlı kitle iletişim araçları tarafından yayılan popüler kültür, farklı kimlikler üzerinde ortak zevkler, paylaşımlar oluşturmakta, standart tandanslar yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı da kimliğinde dine önemli paye veren başörtülü, şehirli -İstanbul'da yaşayan- kadınların popüler kültür ile girdiği ilişkiselliği radyo, televizyon, popüler ürünler gazete, dergi, popüler okumalar, internet sinema, popüler müzik ve tüketim alışkanlıkları bağlamında incelemektir. Hedef, popüler kültürün başörtülü kadınların tutumlarını nasıl etkilediğini, ne şekilde dönüştürdüğünü/dönüştürmediğini ve kadınların ne tür meşruiyet kodları ve refleksleri geliştirdiğini demistifiye etmektir. Yüz yüze mülakatlar aracılığıyla gerçekleştirilmeye çalışılan bu nitelikte müdahale eden sosyolojinin araştırana, araştırılana ve din sosyolojisi alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Anahtar Kelimler: Popüler kültür, din, kitle iletişim araçları, tüketim alışkanlıkları.
Özet (Çeviri)
Popular culture connected to the mechanism of capitalist market system and extended through the mass medium creates common tastes and typical tendencies. The study aims to scrutiny the relationality between popular culture and the urban headscarved women -who live in İstanbul- in the context of radio, television, popular components, newspaper, magazine, popular readings, internet, cinema, popular music and consumption habits. The goal is to demystify the effects of popular culture on headscarved women and demonstrate how the women respond to the instruments of popular culture by means of face to face interviews. It is considered that this type of sociology of intervention makes a major contribution to the researcher, the participant and the field of sociology of religion.