Hedge fonlar ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Hedge funds and their applicabilitiy in Turkey
  1. Tez No: 327936
  2. Yazar: ULKU BİLDİRİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hedge Fonlar, Serbest Yatırım Fonlar, Finansal İstikrar, Risk, Şeffaflık, Spekülasyon, Hedge Funds, Free Investment Funds, Financial Stability, Risk, Transparency Speculations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hedge Fon endüstrisi küreselleşme hareketlerinin etkisiyle uluslararası sermaye piyasalarında her geçen gün daha fazla adından söz ettirir olmuştur.Her türlü piyasa koşulu altında yatırımcılarına mutlak getiri amaçlayan bu fonlar bir çok yatırımcı tarafından tercih edilmektedir.Hedge Fonlar dünyadaki bilinirliğinin aksine Türkiye'de yeterince bilinmemektedir. Ancak finansal liberalizayonun daha da önem kazanmasıyla bir çok kurumsal yatırımcı daha fazla getiri ve portföy çeşitlendirmesi amacıyla Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara yöneldiği bir gerçektir.Bu nedenle yakın zamanda ülkemiz finans piyasalarında Hedge Fonların bilinirliğinin artması olasıdır.Bu çalışmada öncelikle Hedge fonların genel olarak yapısı, işleyişi, genel özellikleri ve yasal düzenlemeler incelenmiştir.Sonraki bölümlerde ise Türk Finans Piyasalarında hedge fonların varlığı durumunda oluşabilecek sorunlara, hedge fonların Türkiye'de uygulanabilirliğine,hedge fonlar hususunda Türkiye'nin neler yapılması gerektiğine ve finansal krizlerle hedge fonlar arasındaki ilişkilere değinilmiştir.Hedge fonlara ilişkin bu konular sözkonusu fonları savunan ve savunmayan görüşler çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to forces of globalization, hedge fund industry has come to play a major role in monetary and financial markets. Hedge funds are attractive options to investors since their aim is to bring absolute profit to its partners. In contrast to their popularity in global markets, hedge funds are less known in Turkey. However, current trend is that increasing financial liberalization forces hedge funds to move towards developing economies. Therefore, it is likely for the foreseeable future that hedge fund industry will become a more active player in Turkey.This study analyzes the general structure, functions, features and legal regulation with regard to hedge funds. This study also aims at discussing the problems that hedge funds may face in Turkey as well as solutions to such problems with an emphasis on relationship between financial crises and hedge funds. These issues are analyzed in an objective manner.