Derslerde kullanılan power point sunuların grafik tasarım eleman ve ilkelerine göre incelenmesi
Evaluation of Power Point presentations used in the lessons according to graphic design elements and principles
- Tez No: 327999
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Grafik Tasarım Elemanları, Grafik Tasarım İlkeleri, Görsel İletişim, Sunu Hazırlama, Graphic Design, Elements of Graphic Design, Principles of Graphic Design, Visual Communication, Preparing Presentation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Temel ihtiyaçların karşılanmasında farklı ve çok değişik teknolojilerin kullanılması yaşamın vazgeçilmez bir parçası durumuna gelmiştir. Grafik tasarıma dayalı olarak hazırlanan ürünler, eğitimden sağlığa, ticaretten turizme, iletişimden kültüre, birçok alanda etkisini göstermektedir. Öğretim ortamlarında kullanılan power point sunuların hazırlanması ve sunulması, grafik tasarım açısından üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Grafik tasarım eleman ve ilkelerini kullanan bir eğitimci duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebilmenin yanında sunuları daha iyi analiz edebilme imkânını da elde etmiş olabilir. Her grafik tasarım, belirli eleman ve ilkelerden oluşur. Tasarım elemanları çizgi, doku, renk, ton, değer (valör), biçim, şekil, mekân, tipografi, tasarım ilkeleri ise ritim, denge, vurgu, zıtlık, armoni, oran, bütünlük ve çeşitlilik olarak sınıflandırılmaktadır.Bu araştırmanın amacı, dersleri yürüten öğretim elemanlarının ve bu dersi alan öğrencilerin görüşlerine dayalı olarak derslerde kullanılan grafik tasarım eleman ve ilkeleri açısından incelemesini yapmak ve inceleme sonuçlarına dayalı öneriler sunmaktır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiş olup nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Öğrenci evreni 413, öğretim elemanı evreni ise 15'dir. Çözümleme tekniği olarak Kay Kare (x²) testinden yararlanılmıştır.Öğretim elemanlarının büyük bir çoğunluğu power point sunularını derslerinde kullandıklarını ve bu konuda eğitime ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. Öğretim elemanlarına ve öğrencilere yönelik grafik tasarım eleman ve ilkelerini içeren sunuların hazırlanması on line yollarla hizmet içi eğitim programları ve bu konuda CD'ler hazırlanabileceği önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Using different and variable technologies to meet needs has become an indispensable part of the life. The products prepared based on graphic design show their effect on various fields from education to health, from commerce to tourism, from communication to culture. Preparation and presentation of the power point presentations used in learning environment is an important subject for the graphic design. An educator using the elements and principles of graphic design will have the opportunity of analyzing presentations better, along with expressing his/her emotions and thoughts better. Each design consists of specific elements and principles. Design elements are called as line, texture, color, hue, value, form, shape, space, typography, design principles are called as rhythm, balance, emphasis, contrast, harmony, proportion, unity and diversity.The aims of this study are to analyze the graphic design elements used in the lessons according to opinions of instructors who conduct the lessons and students who take the lessons and to offer suggestions based on the results of these analysis. The research is designed in scanning model and quantitative and qualitative methods are used together in the research. Students population consists of 413 students and instructors population consists of 15 students. Chi Square (x²) test was used as analyze method.Most of the instructors indicate that they use the presentations in their lessons and they need training for that. Face to face or by using communication technologies via on line in service training programs which contain graphic design elements and principles for instructors and students and preparing CD's for this purpose are suggested.