Türkiye'de yerel yönetimlerin karar organları ve denetimi
Local goverment bodies and control of decision in Turkey
- Tez No: 328000
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerinden Yönetim, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Köyler, Denetim, Decentralization, Special Provincial Administrations, Municipalities, Villages, Audit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Demokratik kültürün kurumsallaştığı ülkelerde yerel ihtiyaçların artmasıyla değişim gösteren kamu hizmetlerini karşılama gereği devletin, merkezi yönetimin yanında yerel yönetimlere de ağırlık vermesine yol açmıştır. Bu doğrultuda, ülkelerin siyasi yapısına bağlı olarak şekillenen yerel yönetimler, günümüz küreselleşme sürecinde ülke yönetimleri içerisinde yerini almıştır. Bu süreçte, ülke yönetiminde yetkilerin bir kısmı yerel yönetimlere devredilerek, ?küresel düşün yerel hareket et? olarak ifade edilen yerindelik ilkesi literatüre girmiştir. Öte yandan, yetki devri ile birlikte; yerelleşme sadece hizmetlerin değil, yetkilerinde merkezi yönetim ile yerel yönetim birimleri arasında dağılımını öngörmüştür.Yerel yönetimlerin ülkelerin siyasi yapılarını bu denli etkilemesi, bu kurumların merkezce yerel özerkliğe zarar vermeden, denetimini zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada; yerel yönetimlerin karar organlarının denetimi kanun ve yürürlükteki mevzuata göre incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde yerinden yönetimin tanımı ve türleriyle birlikte Türkiye'deki yerinden yönetsel yapılar incelenmiş, ikinci bölümde ise yerel yönetimlerin üzerindeki denetim türleri incelenmiştir. Son bölümde ise Türkiye'deki yerinden yönetsel yapılar üzerindeki denetim türleri yasal mevzuata göre ülkemizin geçirdiği tarihsel süreçte analizi yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the institutionalized countries of democratic culture, with the increase of local needs, the need to meet public services changing, the state cause to give weight the local governments beside the central goverment. In the context; the local governments, which are formed depending on the countries political structure have taken place inside the managements of country in the process of nowadays globalizatron. In the process, the principle of propriety which referred to as ?think globally act locally? has taken palce in the literature by delegating authority to the local governments in the management of state. On the otter hand, with delegation of authority decentralization; not just services, predicts the distribution of powers between the central governmets and local governmet units.The local goverments such affect the political structures of the countries, the audit of these institutions has become compulsory without damaging the local autonomy centrally. In the study, Auditing of the local government?s decisron-waking bodies was analyzed according to the legislation in force. In the first part of this study with, the definition and types of decentralization together the administrative structuresin Turkey are examined. In the seconol part, the types of audit over the local governments are also exsamined. In the last part, the types of audit over the decentralized structures in turkey were interpreted by analizing throught our country?s historical process.