Personelin çatışma yönetimi algıları ve iş doyumu düzeylerinin incelenmesi: Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü örneği
Perceptions and job satisfaction analysis of conflict management personnel: Mersin Youth Services and Sports Department of the case
- Tez No: 328002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMALETTİN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Yönetimi, İş Doyumu, İş Gören, Spor, Conflict Management, Job Satisfaction, Business Clients, Sports
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İş gören toplumunu yönetenler, iş görenler arasında çıkabilecek çatışmaları iyi yönetmek ve iş doyumu beklentilerini karşılamak zorundadırlar. Yönetilemeyen çatışma ve karşılanamayan beklentiler iş göreni, işvereni, iş ortamını ve üretim düzeyini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, çatışma iyi yönetilmeli ve beklentiler karşılanmalıdır.Bu araştırma da; Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan iş görenlerin Çatışma Yönetimi Algıları ile İş Doyumu Düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır.Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde Çatışma Yönetimi ikinci bölümünde İş Doyumu ile ilgili kavramlar geniş bir şekilde açıklanmış ve literatüre uygun olarak bir alt yapı kurulmuştur.Daha sonra, katılımcılara önceden hazırlanmış ve çatışma yönetimi algılarını ölçmek için Ural (1997) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirliği kanıtlanmış, 25 sorudan oluşan Çatışma Yönetimi Ölçeği (ÇYÖ), iş doyumu düzeylerini ölçmek için ise Çetinkanat (1995) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirliği kanıtlanmış 32 sorudan oluşan İş Doyumu Ölçeği (İDÖ) uygulanmıştır. İstatistik yöntem olarak öncelikle verilerin değerlendirilmesi için frekans ve yüzde dağılımları yapılmıştır. Gruplar arasında önemli bir fark olup olmadığını belirlemek için 0.05 anlamlılık düzeyinde Tek Yönlü Varyans Analizi (OneWay ANOVA) ve T-Test uygulanmıştır. Ardından analizlerden elde edilen sonuçlar üçüncü bölümde yorumlanmıştır. Son bölümde sonuç ve değerlendirmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rulers of society who do the work, better manage the conflicts that may arise between those who work and are required to meet the expectations of job satisfaction. Unmanageable conflict and unmet expectations of workers, employers, business environment and adversely affect the level of production. Therefore, the conflict must be met and expectations are managed well.In this research, the Mersin employees are working in the Directorate of Youth Services and Sports Perceptions and Job Satisfaction Levels of Conflict Management aimed to determine.The second part of this study includes a first part of the Conflict Management as described in a wide range of concepts related to job satisfaction, an infrastructure has been established in accordance with the literature.Then, to measure the perceptions of the participants prepared in advance and conflict management Ural (1997), developed by the proven reliability and validity, consisting of 25 questions Conflict Management Inventory (CYO), is to measure the level of job satisfaction Çetinkanat (1995), developed by the validity and reliability of the consisting of 32 questions was proven to Job Satisfaction Scale (RAS) was applied. Statistical analysis of the data is first conducted to assess the frequency and percentage distributions. Determine whether there is a significant difference between the groups for the 0.05 significance level One-Way Analysis of Variance (OneWay ANOVA) and t-test was applied. Then, the third section analyzes the results are interpreted. And evaluation of results are given in the last section.