Gençlik Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) merkez örgütünde görev yapan iş görenlerin 'çatışma yönetimi algıları' ve 'iş doyumları' arasındaki ilişkinin incelenmesi
The Relationship between of the conflict management and the perceptions to job satisfactions of the central organizations employers of general youth and sport directorate
- Tez No: 188017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çatı ma, Spor, Spor Yönetimi, Çatı ma Yönetimi, Doyumu, Conflict, Sport, Sport Management, Conflict Management, JobSatisfaction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu ara tırmada Gençlik Spor Genel Müdürlü ü (GSGM) merkez örgütündegörev yapan i görenlerin, yöneticileri ile aralarında çatı ma çıkması durumundaalgıladıkları çatı ma yönetimi ve i doyumları arasındaki ili kinin incelenmesiamaçlanmı tır.Ara tırmada veri toplama aracı olarak anket tekni indenyararlanılmı tır. Ara tırmada, çatı ma yönetimine ili kin Ural tarafından geli tirilen(p= .8148) çatı ma anketi kullanılmı tır. görenlerin i doyumu düzeylerini ölçmekiçin kullanılan anket ise Çetinkanat tarafından geli tirilmi tir. Gerçekle en durumiçin p= .8523 , önem derecesi için p= .8175 güvenirlik içermektedir.Verilerin analizinde, SPSS for Windows 12.0 paketprogramında kodlanarak yine aynı programda ara tırmanın amacına uygun olarakyüzde , Frekans, t test, varyans analizi ve aralarındaki ili ki için ise korelasyonistatistik teknikleri kullanılmı tır.Yapılan analizler sonucunda, i görenlerin yöneticilerininçatı ma yönetimine ili kin algıları incelendi inde problem çözme, hükmetme vekaçınma yöntemlerini daha fazla tercih ettikleri sonucuna varılmı tır. Ki iselözellikler dikkate alındı ında yapılan tek yönlü varyans analizi sonucunda, e itimdurumu, ya , hizmet yılı de i kenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark oldu u,mesleki kıdem ve cinsiyet de i kenlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı farkolmadı ı saptanmı tır.doyumuna ili kin bulgular incelendi inde ise; i görenlerin en fazladoyuma yönetim biçimi boyutunda ula tıkları sonucuna varılmı tır. Yine idoyumuna ili kin ki isel özellikler dikkate alındı ında yapılan tek yönlü varyansanalizi sonucunda, e itim durumu, ya , mesleki kıdem, hizmet yılı de i kenlerindeistatistiksel olarak anlamlı fark oldu u , cinsiyet de i keninde ise anlamlı farkolmadı ı sonucuna varılmı tır.Çatı ma yönetimi ve i doyumu arasındaki ili kinin incelenmesi sonucunda dai doyumu boyutlarından i arkada ları boyutu hariç çatı ma stilleri ile i doyumuboyutları arasında anlamlı ili ki oldu u sonucuna varılmı tır ( ** p< 0.01, * p< 0.05 ).
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to study the relationship betweenthe conflict management and the perceptions to job satisfactions of the employersrecruited in the head quarters of general directorate of youth and sport in the case ofa conflict with their adminisrators.In this investigation, survey technic as a tool of datacollection and the conflict survey (p=.8148), developed by Ural as to the conflictmanagement, were employed. The survey utilized so as to measure the jobsatizfaction level of employers was, on the other hands, developed by Çetinkanat. Ithas a reabilitiy of p=.8523 for the real stuation and p=8175 for the level ofimportance.For the evaluation of data, the stastical technic of persentage,frequency, t test, variance analysis and the pearson correlation technic wereemployed in the SPSS for windoes 12.0 pocket programme in accordance with theaims of the research doer.As a result of analysis conducted, we come to the conclusionthat when the epmloyers? perception of the conflict resolution method of theiradministrators was axamined, they prefer the methods of problem solving,dominating and avoiding more frequency.Considering the personel characteristics, in teh consequenceof the one-way variance analysis, it is established that there is a statisticallymeaningful difference in the variance of education age and service year and thatthere exits a statistically meaningful difference in the variances of occupationalseniority and sex.When the findings in reletion to the job satisfaction weresudied, we arrived at the conclusion that the employers get the biggest satisfactionfrom the management method. Considering again the personel caharecteristicsconcerning the job satisfaction, ın the result of the one-way variance analysis, wereached the conclusion that there is a statistically meaningful difference in thevariance of education, age, occupational seniority, service year and taht there is ameaningful difference in sex variance.In the consequance of the examining the relation between theconflict management and job satisfaction we came to the conclusion that there is ameaningful relatıons between the conflict methods excluding the coll equages fromjob satisfaction and job satisfuction ( ** p< 0.01, * p< 0.05 ).