İşletmelerde mobbingin örgütsel stresle ilişkisi ve bir özel banka çalışanları arasında uygulaması
Relationship between mobbing and organizational stress in corporations and implementing on a private bank personnels
- Tez No: 328001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Çalışan, Örgütsel Stres, Mobbing, Employee, Organizational Stres
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mobbing, işgörenin işyerinde bir veya birkaç kişi tarafından sistematik ve sürekli olarak aşağılanması, küçük düşürülmesi, gerekli bilgilere ulaşmasının engellenmesi, hakkında dedikodular çıkarılması gibi olumsuz davranışları içeren ve bu yolla işgörenin fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan rahatsız edilerek işi bırakmasına neden olan bir süreçtir. Araştırma, işletmelerde uygulanan mobbingin örgütsel strese etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Mobbing, çalışanlara, örgüte ciddi zararlar veren, anti sosyal davranışlar arasındadır. Mobbing, mağdurların sağlığını etkileyerek performanslarını düşürmektedir. Örgütlerde ise mobbing; verimliliğin azalması, işgören devir hızının artması, artan sigorta maliyetlerine yol açmakta ve bunların sonucu olarak örgüt sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkilenmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmalarda mobbing sonucunda hem örgüt düzeyinde hem de işgören düzeyinde stresin arttığı görülmektedir.Araştırma ile ilgili literatür tarandıktan sonra araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış olup, anketler basit tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilen 100 banka personele uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda mobbing ile örgütsel stres arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Mobbing is bullying worker permanently by one or more worker systematical. This is a process that worker give up the job because worker is disturbed by physical, psychological and social. Research is for to show influence of mobbing to organisational stres.Mobbing is anti-social behaviour that make serious damage to organisation and workers. Mobbing decrease performance of employees by effect to their health. In organisations; mobbing decrease productivity, increase turnover and insurance costs. Thus, result of the mobbing, as well as organisation and employee level, stress is comparatively increase.After the literature scanning, questionnaire method has been used to collect data. It has been implementation on a hudred employees of a private bank in all agencies in Turkey.