Sakarya Üniversitesinde çalışan personelin fiziksel aktivite düzeyleri, bazı fiziksel özellikleri ve fiziksel uygunluk seviyelerinin tespiti
To determine physical activity levels, some physical features and physical fitness levels of staff who are working at Sakarya Üniversity
- Tez No: 328114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, fiziksel uygunluk, vücut kompozisyonu, üniversite personeli, Physical activity, physical Fitness, body composition, university staffween age groups of subjects
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sakarya Üniversitesi personelinin fiziksel aktivite düzeylerini, bazı fiziksel özelliklerini ve fiziksel uygunluk seviyelerini belirlemekti. Araştırmaya Sakarya Üniversitesinde çalışan 27 bayan ve 79 erkek toplam 106 personel katılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak Uluslar Arası Fizikel Aktivite Anketi (UFAA) kullanılmıştır. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 15.0for Windows Paket programında frekans dağılımları, ortalama değer analizi, independent t test ve ANOVA analizleri kullanılmıştır.Elde edilen analiz sonuçlarına göre, deneklerin yaş ortalamaları 32,28±8,437 yıl, boy ortalamaları 173,64±7,21 cm, kilo ortalamaları 76,72±15,24 kg, beden kitle indeksi ortalamaları 25,45±3,98 kg/m2, vücut yağ oranları %24,76±7,26, bel kalça oranları % 0,89±0,05 olarak bulunmuştur. Ayrıca deneklerin % 19,8'inin fiziksel olarak aktif olmayan, %45,3'ünün minimal düzeyde aktif olan, % 34,9'unun da yeterince aktif olduğu tespit edilmiştir. Deneklerin haftalık MET değerleri bayanlarda 2740,59±2324,786 MET-dk/Hafta, erkeklerde 2767,14±2173,963 MET-dk/Hafta olarak bulunmuştur. Deneklerin cinsiyetleri arasında haftalık MET değeri ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yaş gruplarına göre haftalık MET değerleri sonuçları ise, 23-26 yaş grubunun 2332,24±1666,906 MET-dk/Hafta, 27-31 yaş grubunun 2923,58±1932,358 MET-dk/Hafta, 32-36 yaş grubunun 2905,11±2863,754 MET-dk/Hafta, 37-41 yaş grubunun 2607,40±1817,635 MET-dk/Hafta, 42 yaş ve üstü grubunun 3209,87±2535,591 MET-dk/Hafta olarak bulundu. Yaş gruplarına göre de deneklerin haftalık MET değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır.Sonuç olarak araştırma bulguları literatürde bu alanda çalışma yapacak olan araştırmacılara öngörüş ve fikir sunacağı için önemlidir. Bunun yanında bu çalışma üniversite personelinin fiziksel aktivitelere katılımlarını teşvik edebilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine physical activity levels, some physical features and physical fitness levels of Sakarya University staff. 27 women and 79 men, totally 106 staffs, who are working at Sakarya University were joined in this study.International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) used as data collection material in research. Frequency distribution, mean value analyze, independent t test and ANOVA analyzes in SPSS 15.0 for Windows Packet program were used analyze of data obtained.As analyze of result obtained, they were found as age means 32,28±8,437 year, height means 173,64±7,21 cm, weight means 76,72±15,24 kg, body mass index means 25,45±3,98 kg/m2, body fat rations %24,76±7,26, waist- hip rations % 0,89±0,05 of subjects. In addition to, it was established that %19,8 not active as physical, %45,3 active at minimal level, %34,9 enough active of subjest are. Weekly MET value of subjects were found as 2740,59±2324,786 MET-dk/week in women, 2767,14±2173,963 MET-dk/week in men. There is no statistically significant difference in weekly MET value means at between genders of subjects. As to weekly MET values results as age groups, it was found that 2332,24±1666,906 MET-dk/week of 22-23 age group, 2923,58±1932,358 MET-dk/week of 27,31 age group, 2905,11±2863,754 MET-dk/week of 32-36 age group, 2607,40±1817,635 MET-dk/week of 37-41 age group, 3209,87±2535,591 MET-dk/week of 42 ages and more group. There is no statistically significant difference in weekly MET value means at betAs a result, owing to data of research will present foresight and opinion to researcher who will work in this field is important. Besides, university staff will be incited by this research.