Bir halkla ilişkiler aracı olarak sosyal medyanın kullanımı: Üç alana yönelik bir inceleme
The usage of social media as a public relations tool: A review of three fields
- Tez No: 328635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM GÜÇDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Çevrimiçi İletişim, İtibarYönetimi, PR 2.0, Social Media, Online Communication, ReputationManagement, PR 2.0
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde, bireyler ya da kurumlar için hedef kitleye doğrudan ulaşmak adına benimsenen en etkin yöntem, sosyal medyanın aktif bir üyesi olmak ya da çevrimiçi bir medya kanalı yaratmaktan geçmektedir. Bu doğrultuda halkla ilişkiler mesleğininuygulayıcıları, çalışmalarında sosyal medyaya da geleneksel medya kadar öncelikli bir rol biçmektedirler. Özellikle, kişi ya da kurumlara ait itibarın izlenmesi ve yönetilmesi için tercih edilen bu yeni medya aracı, yeni iletişim yöntemlerini de beraberinde getirmektedir. Bu çalışma kapsamında bir halkla ilişkiler aracı olarak sosyal medya iletişim stratejilerine değinilmiş, bu kapsamda örnek olay inceleme yöntemi kullanılarak üç alana yönelik bir araştırma yapılmıştır. Çalışmaların etkinliği değerlendirilerek varılan sonuçlar doğrultusunda, sosyal medyanın hedef kitle üzerinde ne kadar etkin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the most effective method to reach to the target audience directly by individuals and companies is to be an active social media user or create their own online media channel. In this direction, public relation practitioners take into account of using social media as much as conventional media in their implementations. This new media tool that particularly used for monitoring and management of reputation of companies and individuals bring along new communications practices with it. Within the scope of this thesis, the usage of social media strategies as a public relation tool is discussed by using the case study method that is implemented for three different fields. Following the conclusions of the studies, it is observed that how effective social media is on the target audience.