Gündem kurma kuramı çerçevesinde sosyal medyanın gündem belirlemedeki rolü
The role of social media in agenda setting within the frame of agenda building theory
- Tez No: 358610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gündem Kurma, Geleneksel Medya, Sosyal Medya, Gündem Belirleme, İçerik Analizi, Agenda Building, Conventional Media, Social Media, Agenda Setting, Content Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Yeni iletişim teknolojileri ve bu teknolojinin bir ürünü olan sosyal medya araçları birey ve toplum hayatının her alanında yaygın kullanım alanı bulmuştur. Sosyal medya, sağladığı olanaklarla dünyada yaşanan değişik olaylarda çeşitli işlevler üstlenmiştir. Devrimlerin gerçekleştirilmesine kadar varan toplumsal olaylarda sosyal medyanın oynadığı rol, bu konuda yapılan tartışmaların da artmasını beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada gündem kurma kuramı çerçevesinde Türkiye'de sosyal medyanın gündem belirlemedeki rolü incelenmiştir. Araştırmada sosyal medyanın gündem belirlemede etkili olduğu düşünülen örnek olaylara değinilmekle birlikte, belli bir zaman diliminde sosyal medyanın gündem belirleme sürecindeki rolü sorgulanmış ve literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. En çok izlenen ulusal üç televizyon ana haber bültenlerine ve en çok okunan üç gazetenin ilk sayfalarına, nicel içerik çözümlemesi ile sosyal medya içeriklerinin bu örneklemdeki kullanımı incelenmiştir. Sosyal medyada en çok konuşulan/izlenilenler ise Youtube ve Twitter içerikleri çözümlenerek elde edilmiştir. Çalışma, belirtilen örneklemin 2013 yılı ilk iki ayında yayımlanmış bölüm ve sayılarını kapsamaktadır. Bu araştırmada, sosyal medyanın gündem belirlemede etkili olduğu düşünülen örnek olaylarda örgütlenme konusunda sağladığı olanaklarla bir baskı aracı olarak kullanılabileceği, ayrıca mesajların çok sayıda kullanıcıya hızlı bir şekilde iletilmesine imkân veren bir kanal olması nedeniyle başta siyasiler olmak üzere toplumda statü sahibi kişiler ve örgütler tarafından etkin olarak kullanılmaya çalışıldığı ve bu kullanımıyla da sosyal medyanın siyaset ve medya gündemini belirleyebilecek potansiyele sahip olduğu görülmüştür. Araştırmaya konu zaman diliminde ise sosyal medyanın Türkiye'de gündem belirlemekten çok, belirlenmiş gündemin konuşulduğu bir alan olduğu, ana haber bültenleri ve gazetelerin ilk sayfalarında yeterince yer bulamadığı, sosyal medya içeriklerinin ciddi meselelerden ziyade genellikle haberlere eğlence unsuru katmak amaçlı kullanıldığı ve bu içeriklerden gündemde önemli yer tutan ve haber değeri olan olayları görsellerle desteklemede faydalanıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent communication technologies and social media platforms have found pervasive practice in every aspect of community life. Social media have taken functions on in various events with its opportunities. The role of social media even for the revolutions have caused an increase in discussions about it. In this study the role of social media in agenda setting has been investigated. In this study the role of social media in agenda setting in Turkey has been discussed in the framework of the theory of agenda building. To determine the affect of social media in agenda setting, case studies which have been efficient in agenda setting are examined, along with the influence of social media in the process of agenda setting in a specific time period is explored. The usage of social media contents has been studied by applying quantitive content analysis in three highly rated national television news and the cover pages of most popular newspapers. The trend topics have been detected by analysing Youtube and Twitter content. The study covers time frame of the first two months of 2013. Use cases in which social media is effective in setting the agenda have demonstrated that social media can be used as means of pressure with the contribution in organizing people. Also social media is a suitable channel to send the massages to large number of users quickly. Therefore the people who have status in society, including politicians and the organizations try to use social media actively, thus its possible to say that social media has the potential to set the agenda. However it has been explored that social media is a platform on which the settled agenda is discussed rather than setting the agenda itself in the timeframe of research in Turkey. It is also figured out that it has not gained much attraction on TV news and the cover pages of the newspapers. Finally it has been witnessed that social media content has been used as an entertainment figure rather than a driver in critical matters. Social media is primarily exploited as a visual supporting news.