Sosyal medyanın spor kültürü üzerine etkisi
The impact of social media on sports culture
- Tez No: 775030
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Social Media, Sports Culture, Athletes, Football
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gelişen teknoloji, internet ile beraberinde iletişim alanında yaşanan değişimler birçok yeni kavramların hayatımıza girmesine sebep olmuştur. Özellikle Web 2.0'ın ortaya çıkmasıyla sosyal medya platformları kullanıcıları tarafından, aktif bir biçimde kullanım ve paylaşım yapılmasını sağlamıştır. Bu gelişmeler her alanda olduğu gibi sporda da kendini göstermiştir. Araştırmamız, sosyal medyanın bu gelişmeler doğrultusunda spor kültürüne olan etkisi üzerine olmuştur. Ayrıca çalışmamızın esas amacı, ortaya çıkan dijital kültürün büyük bir endüstri haline gelen spor kültüründe ne tür değişikliklere ve alışkanlıklara ittiğini belirtmek ve göstermeye çalışılmıştır. Spor tüm dünyada ve Türkiye' de her yaştan insanın ilgisini çeken bir unsur olmakla birlikte, Futbola olan ilgi ise her geçen gün artmaktadır. Sporun içerisindeki tüm unsurlar (sporcular, antrenörler, yöneticiler, kulüpler) sosyal medyayı etkin şekilde kullanmaktadırlar. Bu sayede bahsettiğimiz karşılıklı etkileşimde gerçekleşmektedir. Bu çalışmamızda tüm dünyadaki tanınmış sporcuların bir kaçının sosyal medya hesapları incelenerek örnek olarak sunulmuştur. Ayrıca 2.lig ekiplerinden Hekimoğlu Trabzon Futbol Kulübü futbolcuları ile yapılan mülakat sonucu sosyal medyanın spor kültürüne etkileri sorulmuş ve değerlendirilmiştir. Niteliksel içerik analizi ile yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile geçerliliği araştırılmış olup hipotezlerin doğruluğu kanıtlanmaya çalışılmıştır. Çalışmadan alınan sonuç doğrultusunda, takımlar, sporcular sosyal medya ile izleyici veya taraftar ile iletişime geçmek için sosyal medya ortamlarını kullanmakta özellikle bu bağlamda görselliği daha fazla ön planda kullanılmakta olan sosyal medya aracı, Instagram aktif kullanıldığı ve yapılan paylaşımlar ve mülakattan elde ettiğimiz ve veriler doğrulusunda taraftar ile etkileşim, sponsorluk, sosyal medya üzerinden farkındalık, güç gösterimi ve halka ilişkiler faaliyetleri, kendini rahat ifade etme özelliği, etkinlik, hangi ortamlarda daha fazlaca kullanıldığı, kamuoyu oluşturma, nefret söylemi, geleneksel medyaya gündem oluşturma gibi birçok özelliği ile spor kültürüne etkisi olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; sosyal medya: kavramsal bir çerçeve, bir popüler kültürel kesit olarak spor kültürü son bölüm ise sporcuların sosyal medya kullanımları üzerine ampirik bir araştırmayı içermektedir. Elde edilen bulgular ve sonuçlar doğrultusunda çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The advancing technology and the changes in the field of communication along with the internet have caused many new concepts to enter our lives. Especially with the emergence of Web 2.0, social media platforms enabled users to actively use and share. These developments manifested themselves in sports as in every field. Our research has been based on the impact of social media on sports culture in line with these developments. Also, the main purpose of our study was to point out and show what changes and habits the emerging digital culture has pushed into sports culture, which has become a major industry. Sports are an element of interest to people of all ages all over the world and in Turkey, but the interest in football is increasing day by day. All elements in the sport (athletes, coaches, managers, clubs) use social media effectively. In this way, the interaction we talk about takes place. In this study, the social media accounts of a few well-known athletes around the world were examined and presented as an example. Besides, the effects of social media on sports culture were asked and evaluated as a result of the interview with the players of the Hekimoglu Trabzon Football Club, one of the 2nd league teams. Its validity was investigated by a semi-structured interview technique with qualitative content analysis and the accuracy of the hypotheses was tried to be proved. In line with the results of the study, teams, athletes use social media to communicate with the audience or fans, especially in this context, the social media tool, which is used more in the foreground, Instagram is actively used and we have obtained from the posts and interviews, and the supporters It has been observed that it has an impact on sports culture with many features such as interaction with, sponsorship, awareness through social media, display of power and public relations activities, the ability to express oneself comfortably, the event, in which environments it is used more, creating public opinion, hate speech, creating an agenda for traditional media. This study consists of three parts. These are; social media: a conceptual framework, the latest chapter in sports culture as a popular cultural cross-section, includes an empirical study on the social media uses of athletes. The study was terminated in line with the findings and results obtained.