Uluslararası Ceza Mahkemesi
The international criminal court
- Tez No: 328716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TEVFİK GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Saldırı Suçu, Soykırım Suçu, İnsanlığa Karşı Suçlar, Savaş Suçu, Roma Statüsü, The İnternational Criminal Court, United Nations, United Nations Security Council, Crime of Agression, Genocide, Crime Against Humanity, War Crime, Roma Statue
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
17 Temmuz 1998 tarihinde kabul edilen Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü, 01 Temmuz 2002 tarihinde yürürlüğe girdi.Mahkeme, soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ile saldırı suçu hakkında yargılama yetkisine sahiptir ve ulusal mahkemeleri tamamlayıcı niteliktedir.Organları, Başkanlık, İstinaf Bölümü, Yargılama Bölümü, Duruşma Öncesi Bölümü, Savcılık Bürosu ve Yazı İşleri Bürosudur.Tanımlanan suçları bir taraf devlet vatandaşının herhangi bir yerde işlemesi veya herhangi bir bireyin taraf devletler topraklarında işlemesi halinde soruşturulabilir. Ayrıca, kimin nerede işlediğine bakılmaksızın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yapılan başvuru üzerine de soruşturulabilir.Taraf devlet, BMGK veya Mahkeme'nin yargılama yetkisini kabul eden devlet soruşturma için Mahkeme savcısına bir durumu bildirebilir ya da savcı re'sen soruşturma yapabilir. Mahkeme, ulusal makamların isteksiz veya yetersiz olması halinde de yargılama yapabilir. Savcı, soruşturmaya gerek gördüğü takdirde Duruşma Öncesi Bölümünden soruşturma izni alarak soruşturmaya devam eder. İddianamenin onayından sonra davaya Yargılama Dairesi bakar. Uluslararası hukuk standartlarına uygun koşullarda yargılama yapan daire, önce sanığın suçlu olup olmadığına, suçlu bulursa sonra cezaya karar verir. Verilen kararlar temyiz edilebilir.Mahkeme'nin kararlarını uygulamak için kolluk kuvveti bulunmadığından diğer devletlerle işbirliği büyük önem kazanmaktadır. ABD'nin tutumu, Mahkeme'nin etkinliği önündeki en büyük engeldir.Türkiye için uluslararası olmayan çatışmalar ve uzamış silahlı çatışmalar yönünden sorun oluşturabilecek hükümler içermesine rağmen, yüksek uluslararası hukuk standartları ile ulusal yargıyı geliştirici niteliğinden dolayı statünün kabul edilmesinin zarardan çok fayda sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Statute of the International Criminal Court, accepted on 17 July 1998, entered into force 01 July 2002.Court has jurisdiction on crime of genocide, crimes against humanity, war crimes and on crime of aggression and is complementary to national criminal jurisdictions.Organs of Court are Presidency, Appeals Division, Trial Division and Pre-Trial Division, Office of Prosecutor and Registry. When committed on any place by a citizen of state party orCommitted by any person on territory of state party, defined crimes may be investigated. In addition, crimes committed may also be investigated depending on a referral of United Nations Security Council (UNSC), without considering nationality of person and place of crime.State party, UNSC or third state which is accepted jurisdiction of Court may refer to prosecutor a situation for prosecution or prosecutor may initiate investigation proprio motu. Court may also exercise jurisdiction when determined unwillingness or inability of national authorities.If prosecutor considers that investigation is necessary, by getting permission from Pre-Trial Division he continues investigation. After confirmation of charges, Trial Division exercise jurisdiction on case.Division first decides if person is guilty, and second the penalty if found guilty. Decisions may be appealed. It has great importance for Court to cooperate with states due to absence of power for applying decisions.The attitude of USA is biggest handicap for Court. It is evaluated that approval of statute will provide benefits more than harm by means of its high international law standards and its character causing improvement in national jurisdiction, despite its provisions which may cause problems for Turkey about noninternational armed conflicts and protracted armed conflicts.