Anna Gavalda'nin Onu Seviyordum ve Bir Aradayız Hepsi Bu adlı romanlarında mimetik arzu
Mimetic desire in Anna Gavalda's je l'aimais and ensemble, cest tout
  1. Tez No: 328733
  2. Yazar: AYŞE TOMAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM AKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: ressentiment, üçgen arzu, dolayımlayıcı, gösterişçi tüketim, ressentiment, médiateur, triangular desire, conspicuous consumption
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
?Anna Gavalda'nın Onu Seviyordum ve Bir Aradayız, Hepsi Bu Adlı Romanlarında Mimetik Arzu? başlıklı bu çalışma Gavalda'nın romanlarını René Girard'ın Romantik Yalan ve Romansal Hakikat adlı yapıtında açıkladığı üçgen arzu kuramı bağlamında yazınsal açıdan incelemeyi amaçlar.Nesnenin saymaca bir değere sahip olduğunu, elde edildiğinde bütün değerini kaybettiğini öne süren Girard'ın kuramının örnekleri Gavalda'nın Onu Seviyordum adlı romanında açıkça görülür. Girard'ın kuramı doğrultusunda üçgen arzunun köşelerini oluşturan özne, nesne ve dolayımlayıcı (médiateur) kavramları roman kişilerinin ilişkilerine yansır.Gavalda'nın Bir Aradayız, Hepsi Bu adlı romanında ise öykünmeci arzu örneklerinin yanı sıra roman kişilerinde ressentiment duygusunun etkin bir rol oynadığı açıktır. Bu romanda dikkat çeken bir başka kavram ise Girard'ın yapıtında değindiği ve Thorstein Veblen'in yapıtlarında açıkladığı gösterişçi tüketim nesnelerinin kişileri etki altına alması ve bunun sonucunda kişiler arasındaki ilişkileri zedelemesidir.
Özet (Çeviri)
The paper intends to analyse Je l'aimais (Someone I Loved), Ensemble, C?est Tout (Hunting and Gathering) novels of Anna Gavalda from literary perspective in terms of triangular desire that René Girard explained in his work Mensonge Romantique et Vérité Romanesque.Samples of Girard?s theory which asserts that a thing has a face value and it loses the value when it is obtained, are clearly seen in the novel Je l'aimais. In accordance with Girard?s theory; subject, object, médiateur concepts which form the corners of triangular desire are felt in the relations of novel?s characters.It is obvious that in Girard?s novel Ensemble, C?est Tout both mimetic desire and ressentiment feelings have active role on characters of the novel. In this novel the other conspicuous concept which Girard pointed out in his work and was explained in the works of Thorstein Veblen, is the concept that things of conspicuous consumption influence characters and as a result damage the relations among the characters.