Sinemada özel efekt gereksinimi ve uygulamaları
Special effect needs and applications in cinema
- Tez No: 468339
- Danışmanlar: PROF. BÜLENT VARDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Efekt, 3D Efektler, CGI, GreenBox, Digital Effects, 3D Effects, CGI, GreenBox
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu belgesel filmde, özel efekt uygulamalarının tarihsel açıdan gerçekleşen teknolojik gelişim sürecine yer verilerek, uygulanan efektlerin sinemadaki gerçeklik algısını ne derece etkilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Akademik çerçevede yapılan araştırmaların verileri ile elde edilen sonuçlar, uygulama çerçevesinde sektörden kişilerle de değerlendirilip karşılaştırma yapılmıştır. Bu anlamda Türk Sinemasında özel efektlerin gerek teoride, gerekse uygulamada çok geride olduğunun fotoğrafı çekilmiştir. Belgeselde, yurtdışında uygulanan çalışmalar ile kıyaslandığında Türk Sinemasında özel efekt sanatçılarının yetişmesi için, daha çok akademik çalışmanın yapılması ve bu alanda eğitim veren kişilerin de daha çok sektör tecrübesi olan uzmanlar olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this documentary film, the effects of special effects applied to the historical technological development process have been tried to show how the applied effects affect the perception of reality in the cinema. The results obtained with the data of the researches made in the academic frame have been evaluated and compared with the persons in the sector in the application framework. In this sense, Turkish Cinema has been photographed in which stage the special effects are applied in theory and in practice. In the documentary which compared to the studies applied abroad, it has been reached that the training of special effect artists in Turkish Cinema requires more academic work, and that those who teachs in this area should be experts who are more experienced in the sector.