Timurlu Devleti'nin askerî teşkilâtı
Timurid State military organization
  1. Tez No: 328771
  2. Yazar: ENSAR MACİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ EĞİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cengiz Han, Çağatay Ulusu, Emir Timur, Türk-Moğol, Maveraünnehir, Disiplin, Teşkilat, Cengiz Khan, Çağatay Nation, Emir Timur, Turkis-Mongol, Transoziana, Discipline, Organization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Cengiz Han'ın ölümüyle Ceyhun bölgesine kadar olan topraklarda hâkimiyet sürmeye başlayan Çağatay ulusu bir kabile konfederasyonu idi. Bu durum 1370 yılında Emir Timur'un başa geçmesiyle değişmiş ve bir bozkır imparatorluğu olarak Timurlu Devleti tarih sahnesindeki yerini almıştır. Timurlu Devleti hem Cengiz yasası hem de Türk-Moğol unsurlarının karışımı ile yeni bir devlet, yeni bir teşkilat ortaya koymuştur.Timurlu nüfuzunun sağlanmasında Emir Timur'un askerî deha olması büyük bir etkendir. Ancak Maveraünnehir'den hareketle Delhi'den Moskovaya, Orta Asya'nın Tiyen Şan dağlarından Anadolu'da Toros dağlarına kadar tüm Avrasya'yı hâkimiyeti altına alan bu devletin fetihlerinde en önemli etkenlerden biri de katı bir disiplin ile hükümdarına bağlı olan Timurlu ordusudur. Bu ordu, durağansız bir şekilde seferden sefere koşarak hem Orta Asya'da göçebelerin İslamlaşmasını sağlamış, hem de Türk-Moğol denilen ve bozkırın iki büyük kültürünü birleştiren yeni bir miras ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
With the death of Cengiz Khan, Çağatay nation who began to dominate in the lands of Ceyhun region was a tribe confederation. This situation changed with the reign of Emir Timurin in 1370 and Timurid stateas a desert imperial took place in the historical scene.Timurid state presented a new state, new organization with the combination of both Cengiz rule and Turkish-Mongol effects.In the constitution of Timurid population, Emir Timurin, military genius, is of great influence. However, in the state conquests dominating from the movement of Transoxiana, Delhi to Moscow, from the TiyanŞan Mountain of Middle Asia to Toros Mountain in the Anatolia, one of the effects is also the strict discipline and Timurid army devoted themselves to the emperor. This army both provided to islamise the tribes in the Middle Asia by undergoing military expedition continually and revealed a new inheritance called as Turkish-Mongol andcombining two great cultures of desert.