Modernizm sürecinde sanat nesnesi
Modernism in the process art object
- Tez No: 328787
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET KAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Sanat Nesnesi, Tarihsel Gelişim, Modernism, Art Object, Historical Development
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin amacı, dünyanın oluşumundan bu güne dek varlığını kaybetmeden, çeşitli şekillere bürünerek yaşamımızın bir parçası haline gelen sanat nesnesinin, modernizmle beraber dünyadaki gelişmelere ayak uydurarak büyük bir hızla kendini değiştirmesi ve sonsuz dönüşümünün izlediği yolun tarihsel gelişimini özetleyerek sunmaktır. Aynı zamanda bu süreç içinde sanat nesnesinin gelişiminde etkili olan sanatçılar ve önemli sanat akımlarının birbiriyle olan etkileşimlerini, dünyada cereyan eden siyasi ve ekonomik olayların sanat hayatına etkisi, bu etkilerin sanatçılar tarafından nasıl ele alındığı ve sanatçıların eserlerine nasıl yansıdığı araştırılmıştır.Dört bölümden oluşan Tez'in Birinci Bölümünde Çağdaş Sanatın oluşumuna dair bir giriş yapılmış, ikinci bölümde ise Modern Sanatın tarihsel süreci hakkında, dönemin önemli sanat akımları ve önemli sanatçıları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde 1950 sonrası sanattan bahsedilmektedir. Son bölümde ise tez konusuyla ilgili, farklı malzemelerden yapılmış eserler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to present the historical development of art object which has become part of our lives in various forms and its infinite transformation and rapid self development keeping pace with global developments along with modernism. Also the artists those have been effective in the development of the art object, interactions of major art movements with each other, the effect of political and economic events that took place in the world to the life of art, how these effects were discussed by the artist and how do these effects were reflected in the works of artists are investigated.The thesis consists of four parts and in the first chapter of the thesis an introduction to the formation of contemporary art is made and in the second chapter detailed information about the historical process of modern art, important art movements and artists is given. In the third chapter of the thesis, art after 1950 is mentioned. In the last chapter, there are works made of different materials relevant to the topic of the thesis.