5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda hapis cezasının ertelenmesi müessesesi
Suspension of prison sentence in Turkish penal code no. 5237
  1. Tez No: 328819
  2. Yazar: HAKAN KAŞKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TEVFİK GÜLSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Erteleme, Hapis Cezası, Özel Önleme, Deneme Süresi, Suspension, Prison Sentence, Specific Prevention, Probationary Period
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile birçok hukuki müessese değişikliklere uğramıştır. Bu bağlamda mülga 765 ve 647 sayılı Kanunlara nazaran değişikliklere uğrayan müesseselerden biri de ertelemedir. Bu değişikliklerden biri aynı tarihte yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile ertelemenin diğer türleri olan kamu davasının açılmasının ertelenmesinin ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının Türk ceza hukukuna dâhil edilmiş olmasıdır. Diğer bir değişiklik 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile yalnızca hapis cezasının ertelenmesinin kabul edilmiş olmasıdır. Diğer bir deyişle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda adli para cezasının ertelenmesi kabul edilmemiştir.Esas itibariyle yaptırıma ilişkin olması sebebiyle erteleme müessesesine uygulamada sıklıkla rastlanmaktadır. Tez içinde verilen Yargıtay kararlarından da anlaşılabileceği üzere ertelemenin hem niteliğine hem şartlarına ve sonuçlarına ilişkin sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu tezin amacı, ertelemeyi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki şekliyle ele alarak müesseseyi hem teorik hem pratik olarak incelemektir.
Özet (Çeviri)
Lots of judicial institute have undergone changes with Turkish Penal Code No. 5237 which was entered into force on the 01.06.2005. In this connection the institute which has undergone changes is suspension as compared with the abrogated Codes No. 765 and 647. One of these changes is that suspension of the filing of a criminal case/stay of proceedings and deferment of judgment which are other sorts of suspension have incorporated into Turkish criminal law with Criminal Procedure Code No. 5271 that was entered into force of even date. Another change is that only suspension of prison sentence accepted with Turkish Penal Code No. 5237. In other words suspension of judicial fine doesn?t accepted in Turkish Penal Code No. 5237.As a matter of fact suspension institute is prevailed in practise because of its relation to sanction. As it is understood with the decisions of Court of Cassation which are given in thesis faced problems both qualifications and circumstances and consequences of suspension. The purpose of this thesis is that to examine both theoretically and practically the institute with dealing to suspension in Turkish Penal Code No. 5237.