Afganistan'ın Maymana şehrinde yaşayan Özbek Türklerinin folkloru
The folklore of Uzbek Turks living in the city of Maymana in Afghanistan
  1. Tez No: 328830
  2. Yazar: FIRUZ FEVZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Güney Türkistan, Özbek, Maymana, folklor, Afghanistan, South Turkestan, Uzbeks, Maymana, folklore
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Maymana şehir folkloru üzerine yaptığımız bu çalışma giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında bu çalışmanın başından sonuna kadar geçen sürede yaşadığımız bazı sorunlar ve çalışma sahamızla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Maymana şehrinin tarihi ve sosyo-kültürel yapısı ele alınmıştır. İkinci bölümde Maymana şehrinde yaşayan Özbeklerin yaşantısı ve maddi kültür ögeleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm geçiş dönemlerine ayrılmıştır. Doğum, evlenme ve ölümle ilgili uygulamalar ve inanışlar ayrı başlıklar altında yer almaktadır. Dördüncü bölümde spor ve çocuk oyunları ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise halk edebiyatı ürünleri yer almaktadır. Bu bölümde hem halk edebiyatı ürünlerinin icrasıyla ilgili bilgiler de bulunmaktadır. Bu çalışma sonuç, kaynakça, ek metinler ve fotoğraflarla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study made on the folklore of Maymana city consists of introduction and five sections. In the Introduction part, some problems we encountered during the course of this study from the beginning to the end and general information about our focus of study are given. In the first chapter, the historical and socio-cultural structure of the city of Maymana is discussed. In the second part, the life style of Uzbek Turks living in the city of Maymana and the material culture elements are focused on. The third chapter covers periods of transition. Practices and beliefs regarding birth, marriage, and death are dealt with under separate titles. In the fourth chapter, sports and children's games are discussed. In the fifth chapter are products of folk literature. At the same time, information is given in this section about the performance related to folk literature worksAt the end of the study, references, additional texts, and photographs take place.