Reflections of ecofeminism in Doris Lessing's 'The Cleft'
Doris Lessing'in 'The Cleft' adlı eserinde ekofeminizmin yansımaları
- Tez No: 328831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. BAŞAK UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ekofeminizm, Lessing, kadın, erkek, çevre, ecofeminism, Lessing, female, male, environment
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dünyadaki önemli çevresel ve sosyal problemleri roman incelemesi yoluyla ele alan bu tez çalışması, giriş ve sonuç bölümleri dışında dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmı, feminizmden ortaya çıkan ekofeminizm ve bu hareketin adı geçen The Cleft eseri üzerindeki yansımalarına kısa bir başlangıç niteliğindedir. Birinci bölümde, tez çalışmasına konu olan The Cleft eserinin yazarı Doris Lessing?in bu esere altyapı oluşturan özel ve edebi yaşamına vurgu yapılacaktır. İkinci bölüm, kısa bir feminizm tarihçesi vererek hareket içerisinde görülen ilk ekofeminist yaklaşımlar hakkında bilgi sağlayacaktır. Üçüncü bölüm, bu çalışmanın teorik altyapısını oluşturan ve kadınsal ve doğasal sorunları bir arada ele alarak dünyadaki kritik sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan bir teori ve hareket olarak ekofeminizmi detaylı bir şekilde sunacaktır. Dördüncü bölümde, Doris Lessing?in The Cleft romanı eko/feminizmden etkilenen bir roman olarak teorik ve yazınsal açıdan analiz edilecek ve gerçek hayatta yaşanan ekolojik ve sosyal sorunlara bazı çözümler önerilecektir. Sonuç bölümünde ise, Lessing ve ekofeminizm teorisi üzerinden romana son bir vurgu yapılarak çalışma sona erecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis study which handles important environmental and social problems in the world through novel analysis consists of four main chapters apart from the introduction and conclusion parts. Introduction part makes a brief presentation of ecofeminism which has derived from feminism and the reflections of this movement on The Cleft. In the first chapter, the writer Doris Lessing?s personal and literary life shall be underlined for providing background to The Cleft which is the subject matter of this study. The second chapter shall provide information about the first ecofeminist approaches in the feminist movement by giving a brief history of feminism. Third part presents ecofeminism in detail as a movement and theory forming the theoretical context of this study and aiming to find a solution to critical problems in the world by dissecting feminine and natural problems together. In the fourth chapter, The Cleft shall be analysed in theoretical and literary aspects as a novel influenced by ecofeminism and some solutions shall be offered for ecological and social problems in daily life. In the conclusion part, the study will end by making a final emphasis on the novel through Lessing and the ecofeminist theory.