Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin bilimsel okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi
Identifiying scientific literacy level of ninth grade students in secondary school
- Tez No: 328837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Okuryazarlık, Fen Eğitimi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim 9. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin bilimsel okuryazarlık düzeylerini belirlemektir. Çalışmada öğrencilerin bilimsel okuryazarlık düzeyleri ile okul türü, cinsiyet, anne-baba eğitim durumları, kendilerine ait odalarının olup olmaması, bilimsel dergi takip etme durumu, ailenin aylık geliri, internete bağlanma sıklığı ve amacı, evlerinde teknolojik araç-gereç bulundurma durumu ve fizik dersindeki akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır.Öğrencilerin bilimsel okuryazarlık seviyelerini belirlemek için Keskin (2008) tarafından geliştirilen `Bilimsel Okuryazarlık Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler 2011-2012 öğretim yılında Ankara ili Çamlıdere ilçesinde bulunan İmam Hatip Lisesi ve Kız Meslek Lisesi 9. sınıfta öğrenim gören 97 öğrenciden elde edilmiştir. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğrencilerin bilimsel okuryazarlık düzeyleri ile okul türü, anne-baba eğitim durumları, kendilerine ait odalarının olup olmaması, bilimsel dergi takip etme durumu, ailenin aylık geliri, internete bağlanma sıklığı ve fizik dersindeki akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, cinsiyet, internete bağlanma amacı, evlerinde teknolojik araç-gereç bulundurma durumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify scientific literacy level of ninth grade students. In this study, it is examined whether there is a significant relation between students? scientific literacy level and type of school, educational status of parents, whether they have their own room or not, following a scientific journal, family?s monthly income, frequency of connecting to internet and its purpose, having technologic equipments in their houses and academic achievement in physic courses or not.Scientific Literacy Scale ,developed by Keskin (2008), was used to identify scientific literacy level of students.Data were obtained from 97 students who were enrolled in the ninth grade of girls? vocational school and relgious vocational school in Çamlıdere county of Ankara in 2011-2012 academic year. Arithmetic mean, standart deviation, analysis of variance and correlation analysis were used in the analysis of data.The results, obtained from these data, showed that while there was not significant correlation between students? scientific literacy level and type of school, educational status of parents, whether they have their own room or not, following scientific journal, monthly income of family, frequency of connecting to internet and academic success in physic lesson, it seen that there is significant correlation between students? scientific literacy level and gender, the purpose of connecting to internet, the situation of providing technologic equipment in their houses.