Matematik derslerinde akıllı tahta kullanımının öğrencilerin dönüşüm geometrisi üzerindeki başarılarına etkisi
The effects of using interactive whiteboards on students' achievement of transformational geometry in mathematics lessons
  1. Tez No: 328851
  2. Yazar: GÜRCAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı tahtalar, dönüşüm geometrisi, matematik eğitimi, İnteractive White boards, transformational geometry, mathematics education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapılan araştırmada matematik derslerinde akıllı tahta kullanımının öğrencilerin dönüşüm geometrisindeki akademik başarılarına etkisi incelenmiştir. Onuncu sınıf geometri müfredatından dönüşüm geometrisindeki öteleme, yansıma ve döndürme konuları seçilmiştir. Araştırmada eşleştirilmiş kontrol gruplu son-test yarı deneysel desen kullanılmıştır.Araştırma 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Ankara ili içerisinde bir lisede gerçekleştirilmiştir. Araştırma 4 hafta boyunca 15 kontrol, 16 deney grubu olmak üzere toplam 31 öğrenciyle yürütülmüştür. Öğrenciler, dönem sonu geometri notları analiz edilerek eşleştirilmiştir. Öğrencilerin başarıları uzman görüşü alınarak geliştirilen başarı testiyle ölçülmüştür. Dersler akıllı tahtayla dinamik geometri programı kullanılarak yürütülmüştür. Hazırlanan başarı testi deney ve kontrol gruplarına son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca geliştirilen başarı testi deney grubuna ön test olarak uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilerin verdikleri ön testte ve son testte verdikleri cevaplar nitel olarak analiz edilmiştir. Öğrencilerle görüşmeler yapılıp bu görüşmeler nitel olarak analiz edilmiştir. Veriler, bağımlı ve bağımsız t testi ve betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmada akıllı tahta kullanımının öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarıları üzerine anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrencilerin verdikleri cevapların doğruluğunda önemli bir artış vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of using interactive whiteboards on students? achievement in transformational geometry. Translation, reflection and rotation were chosen from tenth grade geometry curriculum. Posttest-only control group design quasi-experimental research model was used in this study.The participants of this study were 31 tenth grade students of one of the public high school in Ankara. 15 Students were in control group and 16 were in experimental group. A test was developed to assess students? transformational geometry achievements, which included translation, reflection and rotation tasks. The study was carried on for 4 weeks. Students were matched with the analysis of geometry scores of the last semester. The developed test was applied to both experimental and control groups as post test. The developed test was also applied as pre test to experimental group. Students? responses were qualitatively analysed in the both pre test and post test with the experimental group. Structured interviews were done with students and qualitative analysis was used for analysing them. Collected data was analysed with dependent t test, independent t test and descriptive statistics.The results of this study indicate that using interactive whiteboards during the learning process in mathematics has significance effect on students? achievement. Also there was an increase within corrects answers between the pre-test and post-test in favour of the post-test.