Üstün yetenekli ortaöğretim öğrencilerinin matematiksel problem çözme durumlarındaki öz düzenleme davranışları
Self-regulated learning behaviors of secondary gifted students in mathematical problem solving situations
- Tez No: 328859
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ARGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz düzenlemeli öğrenme, matematiksel problem çözme, rutin olmayan problemler, üstün yetenekli öğrenciler, Self-regulated learning, mathematical problem solving, non-routine problems, gifted students
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu tez çalışmasında ortaöğretimde öğrenim gören üstün yetenekli öğrencilerin, problem çözme durumlarındaki öz düzenleme davranışlarını, sosyal bilişsel bakış açısına göre incelemek amaçlanmıştır.Bu çalışma bütüncül çoklu durum desenine göre tasarlanmıştır. Büyük bir şehirdeki Bilim ve Sanat merkezine seçilen üç üstün yetenekli öğrenci ise çalışmanın katılımcılarını oluşturmuştur. Veri toplama araçları yarı yapılandırılmış görüşmeler, problem çözme oturumları, mikro analitik yöntem ile sorulan sorular, görüşmeler, öğrencilerin çizimleri, işlemleri, araştırmacının alan notları ve gözlemleri olmuştur. Veriler video kamera ile toplanmış ve kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ve sürekli karşılaştırmalı analiz yoluyla analiz edilmiştir.Problem çözme oturumlarında elde edilen verilerin analizi sonucunda, bazı önemli sonuçlar şu şekildedir:-Bulgular, öğrenmeye yönelik hedef yönelimlerine sahip olan bu üstün yetenekli öğrencilerin, çözüm yolunu kendileri üretebilecekleri problemleri daha değerli bulduklarını ve bu problemler için öz yeterlilik inançlarının da yüksek olduğunu göstermiştir.-Katılımcılar daha önceden karşılaştıkları problemler ile ilgili oldukça detaylı betimlemeler yapmışlardır.-Görsel model kullanmayı gerektiren ve / veya uzun metne sahip problemlerde hem anlamaya hem de çözümü elde etmeye yönelik birbiri içine geçmiş çok çeşitli öz düzenleme davranışları sergilemişlerdir.-Öğrencilerin problem çözme süreçlerini değerlendirirken kendilerine yönelik gerekçeler öne sürdükleri sonucuna ulaşılmıştır.Araştırmada elde edilen sonuçlar ışında, matematik öğretmenlerine, araştırmacılara, program geliştirenlere, matematik öğretmeni yetiştirenlere yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate self-regulated learning behaviors of secondary gifted students in mathematical problem solving situations from the social cognitive perspective.The research method of this study was designed as a holistic multiple case study and the participants of the study are three secondary gifted students who are chosen for a Science and Art Center located in a big city. The data were gathered from semi-structured interviews, problem solving sessions, micro analytic questions, interviews students? written solutions, researcher?s field notes and observations. The data were collected using by videotape. We used the content analysis and constant comparative method for analyzing the data.In the light of analysis, we have the following main results:-Gifted students have learning goal orientations.-When they were able to produce solutions with their own, they found problems more valuable and have high self-efficacy beliefs.-Gifted students were able to make detailed descriptions about the problems that they encountered before.-The participants displayed a wide range of self-regulative behaviors, which intertwined with each other oriented to both understanding and solving problem in the situations, which organized with long text and / or required using visual model problems.-Gifted students evaluated their problem solving process with respect to themselves.In the light of results, we have several suggestions to mathematics teachers, researchers, programme developers, and mathematics teacher trainers.