Kumaşlara uygulanan fiziksel test ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
A comparative study into the physical test measurement methods applied to fabrics
  1. Tez No: 328885
  2. Yazar: PAKİZE TAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİDE SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma Kumaşlar, Yırtılma Mukavemeti, Kopma Mukavemeti, Patlama Mukavemeti, Woven Fabrics, Tearing Resistance, Rupture Resistance, Bursting Resistance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dokuma ve Örgü Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
aBu araştırmanın amacı; dokuma kumaşlarda uygulanan farklı mukavemet testlerinde geçerli olan ölçüm metotlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, tekstil üretimlerinden dokuma kumaşlara uygulanan, kullanım amaçlarına uygunluğunun belirlenmesi ve kaliteli üretim açısından önem taşıyan mukavemet test metotları, örneklemini ise mukavemet performanslarından kopma, yırtılma ve patlama mukavemetinin belirlenmesinde uygulanan test metotları ile bu testlerde kullanılan % 100 pamuklu 2/1 dimi ve 2/2 panama olmak üzere iki farklı konstrüksiyona sahip dokuma kumaşlar oluşturmaktadır. Yırtılma mukavemeti testleri için atkı ve çözgü yönünde 80; kopma mukavemeti testleri için ıslak ve kuru numuneler üzerinde atkı ve çözgü yönünde 80; patlama mukavemeti testleri için ıslak ve kuru numuneler üzerinde 40 test olmak üzere toplamda 200 test ölçümü yapılmıştır. Test ölçüm metotlarına ilişkin veriler SPSS 17 istatistik programında analiz edilmiştir. Her kumaş tipi, her bir test için uygulanan farklı metotlara göre atkı ve çözgü yönünün mukavemet değerleri üzerine etkisi % 95 güven aralığında bağımsız örneklem t testi ile; yırtılma, kopma, patlama mukavemeti testlerinin her biri için uygulanan test ölçüm metotları arasındaki ilişki ile yırtılma ve kopma mukavemet testleri arasındaki ilişkinin niteliği korelasyon katsayıları hesaplanarak incelenmiştir. Bulgular, yırtılma mukavemeti için atkı ve çözgü yönü arasındaki ilişkinin tek yırtma (pantolon) metodu hariç yüksek olduğunu ve çözgü yönündeki mukavemet değerlerinin atkı yönüne göre daha yüksek olduğunu; kopma mukavemeti için tüm metotlarda atkı ve çözgü arasındaki ilişkinin yüksek ve ıslak numunelerdeki mukavemet değerlerinin kuru numunelere göre daha yüksek olduğunu; patlama mukavemetinde ıslak numunelere uygulanan testlerin kuru numunelere göre daha yüksek mukavemete sahip olduğunu göstermektedir. Yırtılma ve kopma mukavemeti test metotları arasında da yüksek ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study was to investigate the measurement methods used in different resistance tests applied to the woven fabrics in a comparative way. The population of the study consisted of resistance test methods which are of great importance in terms of determining the suitability for the usage purpose and of qualitative production, and the sampling was comprised of test methods used to determine rupture, tearing and bursting resistance tests and also woven fabrics having two different constructions, 100% cotton 2/1 dimity and 2/2 panama, which are applied in these tests. For the rupture resistance tests, 80 test measurements were carried out both in the direction of warp and woof; for the tearing resistance tests, 80 test measurements were made on wet and dry samples in the direction of woof and warp; and 40 tests were made on wet and dry samples for the bursting tests, as 200 test measurements in total. The data of the test measurements were analyzed in the SPSS 17 statistics program. Each fabric type was examined through independent sampling t test with the effect of warp and woof direction on the resistance values in a reliability range of 95% depending on different methods; the relation between the test measurement methods applied for the rupture, tearing and bursting resistance tests each and the quality of the relation between tearing and bursting resistance tests were examined by calculating the correlation coefficient. As a result of the tests, it was found that the relation between warp and woof directions for rupture resistance was high except for single rupture (trousers) method and the resistance values in the direction of warp was higher than those of woof; the relation between woof and warp in all methods for the rupture resistance and the resistance values for the wet samples were higher compared to dry ones; the tests applied to the wet samples in the bursting resistance had a higher resistance compared to dry samples. It was also found that there was a high relation in the test methods between tearing and rupture resistance tests.