Sağlık kuruluşlarında görüntü arşivleme ve iletişim sistemi (PACS) uygulamalarının değerlendirilmesi
The evaluation of picture archiving and communication system (PACS) in healthcare organizations
  1. Tez No: 328884
  2. Yazar: REFHAN ASAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: PACS, dijital hastane, filmsiz radyoloji, PACS, digital hospital, filmless radiology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
PACS (Picture Archiving and Communication System), tıbbi görüntüleme cihazlarıylaçekilen radyolojik görüntülerin dijital olarak saklanması, görüntülenmesi ve dağıtılması gibi görevleri gerçekleştiren sistemdir. Bu araştırma ile, PACS?ın kullanıldığı kuruluşa getirdiği avantaj ve dezavantajların incelenmesi, mali etkilerinin gözlemlenmesi, bir PACS projesinin nasıl yönetilmesi gerektiğine yardımcı olunması ve yapılan yatırımın geri dönüşünün ne kadar sürede olacağı konusunda da fikir verilebilmesi amaçlanmaktadır.Çalışmada amaçlara ulaşabilmek için nitel araştırma yönteminden ve retrospektif araştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma, Ankara?da PACS kullanan bir üniversite hastanesinde yapılmıştır. Derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak, doğrudan doğruya sistemin kullanıcılarına gidilmiştir. Görüşmelerde sorulacak olan sorular belirlenerek veri toplama aracı oluşturulmuştur. Bu sorular sistem kullanıcılarının tümüne yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yöneltilmiştir. Görüşme yoluyla toplanan verileri yorumlayabilmek adına içerik analizi yöntemi kullanılmış ve sayısal verilerin değerlendirilebilmesi için de finansal analiz yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, hastanede bu sistemi kullananların tümünün de olumlubaktığı PACS, sağlık kuruluşları için çalışma etkinliğini, performansını arttıran, film kullanımını minimuma indirerek maliyetleri azaltan ve yapılan yatırımın geri dönüşüyleişletmeyi kâra geçiren bir sistemdir. PACS ile birlikte, çalışmanın yapıldığı hastanenin 2011 -2012 yılları satın aldığı ve kullandığı filmlerin sayısı ile maliyetleri aşağıya çekilmiş veyaklaşık 2 senede yatırımın geri dönüşünün olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
PACS (Picture Archiving and Communication System) is a system which has the radiological images taken by the modalities stored, displayed and distributed digitally. The purpose of this research is to examine the pros and cons of the use of PACS in an organization, to observe its financial effects, to help how the project of PACS should be managed and to give an idea about how long the return on investment will take place. In order to be able to reach its purpose, both qualitative and retrospective research methods were used. The research was done in a university hospital which uses PACS inAnkara. In-depth interview method was applied to the users of the system. The questions were prepared beforehand and a data collection tool was formed. These questions were asked to the users of the system using semi-structured interview technique. Content analysis method was used in order to interpret the data collected via interviews and financial analysis was done to evaluate the numeric data. According to the research results, PACS, which all of the users in hospital have a positive approach to, is a system that increases the work efficiency and performance, decreases the costs of the healthcare organizations by decreasing the use of films and increases the profit margin causing return on investment. Together with PACS, it has been observed that the number of films bought and used in 2011 - 2012 and the cost were decreased and the return on investment is expected to be realized in two years.