İlköğretim okulları görsel sanatlar eğitimi dersinde bireysel ve işbirlikçi öğrenmenin öğrenci üzerindeki etkisi
İndividual and cooperative learning effect on students in elemantary schools visual art lessons
  1. Tez No: 328886
  2. Yazar: SELCEN BEŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA HÜLYA YAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: birliğine Dayalı Öğrenme Yöntemi, birlikli Öğrenme, Bireysel Öğrenme, Görsel Sanatlar Dersi, Cooperative Learning, Personal Learning, Visual Arts Course
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim Görsel Sanatlar dersinde bireysel ve işbirliğine dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrenci üzerine etkisini belirlemektir. Evreni Ankara ili olan araştırmanın örneklemi, Gaziosmanpaşa Nejla İlhan İpekçi İlköğretim okulu 4.sınıf öğrencileridir. Araştırma, nitel araştırma yöntemi, deneysel desen modelinden yararlanılarak yapılmıştır. Araştırmada Görsel Sanatlar dersinin yapılan çalışmalar deney grubunda işbirliğine dayalı öğrenme yöntemine göre, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemine göre işlenmiştir. Başarıyı ölçmek için geliştirilen gözlem formu uygulanılmıştır. Elde edilen bulgulardan, işbirliğine dayalı öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu ile bireysel öğretimin uygulandığı kontrol grubu arasında öğrencilerin başarı bakımından dersteki başarıları arasında deney grubu lehine önemli bir fark olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca deney grubunda bu yöntemle işlenmiş olan dersin öğrenilenlerin kalıcılığı geleneksel öğretim yöntemlerinin uygulandığı kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, primary school students in Visual Arts courses to determine the effect of individual and collaborative learning activities. The research sample of the universe in Ankara province, Ilhan Ipekci Gaziosmanpaşa Nejla 4th year primary school students. Research, gualitative research methods, experimental desing was selected. Studies in the Visual Arts course study, the experimental group according to the method Collaborative Learning in the control group is taught according to traditional method. Performed to each observation form was developed to measure success. Obtained data, Cooperative Learning method applied to the experimental group and individual instruction from the control group in terms of student achievement is a significant difference in favor of experimental group between the achievements of the lesson is understood. İn addition, the lesson learned in the experimental group treated with this method applied to the persistence of traditional teaching methods is higher than the control group.