Piaget'ye göre göreli kavramların kazanılması: 27 yıl sonra yeniden incelenmesi
Acquisition of the relational concepts: Replication after 27 years
  1. Tez No: 328893
  2. Yazar: CEMRE ERTEN TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BACANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göreli kavramlar, Sağ-sol Testi, Kardeşler Testi, Memleket Kavramı, Akrabalık, Relational concepts, Right-left test, Sibling test, Country concept, Kinship
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, çocuğun göreli kavramları kazanmasının zaman içinde değişip değişmediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amacı; ?9 ve 11 yaş grubundaki çocukların göreli kavramları kazanmalarının saptanması ve sonuçların 27 yıl önceye göre benzerlik gösterip göstermediğinin belirlenmesi? biçiminde ifade edilebilir. Bu amaçla bağlantılı olarak; 1. Araştırma sonuçları, Piaget?nin konu ile ilgili 1924 yılında İsviçre?de yapmış olduğu araştırma sonuçları ile benzer midir? 2. Araştırma sonuçları, Türkiye?de 27 yıl önce yapılan Bacanlı (1984)?nın araştırma sonuçları ile benzer midir? sorularına yanıt aranmaya çalışılmıştır. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Göreli kavramların kazanılması ile yaşanılan yer arasında ilişki olup olmadığına bakılmıştır. Çalışma grubu; Denizli ili Tavas İlçesine bağlı Nikfer Beldesi ile Yorga ve Balkıca Köyü İlköğretim Okullarına devam eden üçüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinin tümünden (N=120) oluşmaktadır. Araştırmada veriler, çocuklarla bireysel görüşme yoluyla toplanmıştır. Piaget bu uygulamalardaki yönteme ?Gözden geçirilmiş klinik yöntem? adını vermektedir. Görüşmede Piaget?nin Kardeşler ve Sağ-sol Testleri kullanılmıştır. Kardeşler testinde, kardeş kavramıyla ilgili gittikçe zorlaşan mantıksal işlemler yaptırılarak, çocuğun kardeş kavramını ne kadar özümleyebildiği tespit edilmektedir. Sağ-sol testinde ise, sağve sol kavramları konu edilmiştir, Testin sonrasında çocuğa ?aile? kavramının tanımı ve memleket ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Test sonuçlarında yüzdeliklere ?Ki-Kare Bağımsızlık Testi? uygulanmıştır. Kavramların değerlendirilmesinde ise Piaget ve Bacanlı?nın araştırmalarındaki tanımlar dikkate alınmıştır. Bulgular, Türkiye?deki çocukların göreli kavramları 11 yaşından itibaren kazanabildiklerini göstermektedir. Kardeşler ve Sağ- sol Testlerine ilişkin sonuçların 27 ivönce yapılan çalışma (Bacanlı,1984) ile oldukça benzer olduğu görülmektedir. Ayrıca sonuçlar, Piaget? nin çalışmalarını destekler niteliktedir. Kardeş ve aile kavramlarının tanımlanmasına ilişkin sonuçlar ise Bacanlı? nın çalışmasından farklı görünmektedir. Günümüzde çocuklar, aileyi daha çok akrabalıkla açıklayan tanımlar yapmışlardır. Kardeş kavramına ilişkin daha yüksek oranda doğru tanım yapılmıştır ancak yapılan hataların benzer olduğu görülmektedir. Bunun dışında memleket kavramına ilişkin sonuçlarda da Bacanlı? nın çalışmasından farklı sonuçlar bulunmuştur. Çocuklar, ?İnsan hem yaşadığı yerli hem de Türkiye? li olabilir mi?? sorusuna daha çok ?evet, olabilir? yanıtı vermişlerdir. Bunun kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, değişen koşullar ve günümüzde ulaşımın daha rahat olmasının bir sonucu olabileceği düşünülmektedir. Bu bulgular ışığında, neden-sonuç ilişkisine bağlı olan ?kardeşler ve sağ-sol testleri?nin zaman içinde ve kültüre göre değişiklik göstermediği ancak kardeş, aile ve memleket kavramlarının gelişiminin, kültür ve değişen koşullardan etkilendiği yorumu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine whether the acqusition of the relational concepts for 9-11 year-old children changes in time. In connection with this aim, the following questions are tried to be answered: 1) Are there any similarities between the results of Piaget?s research and this research? 2) Are there any similarities between the research results of Bacanlı 27 years ago and this research? In this research a descriptive study is conducted in the form of survey. It is searched whether there is a relationship between living place and conceptual relativity.The study group consists of all the third and fifth grade students (N=120) of the primary schools in Yorga and Balkıca Villages and Nikfer town in Tavas, Denizli City. In the research the data related to children?s conceptual relativity were collected by individual interview with children. In the interview Piaget?s Right-Left and Sibling Tests are used which were developed by Piaget. At the end of the test, child is asked about the description of the family concept and questions related to country. In the test results, ?Chi-Square Test of Indepence? is used for percentages. Definitions in the researches of Piaget and Bacanlı are taken into consideration when it comes to assess the concepts. Findings show that Sibling and Rigt-Left Tests results are nearly the same with the study done 27 years ago by Bacanlı. Moreover, results support studies of Piaget. However, descriptions of family concept show difference from study of Bacanlı. Family concept is described mostly with relativity by today?s children. Other than this, in relation to country concepts, different results are found from Bacanlı?s study. Most of the children answered ?Yes? to the question ?Can a person be from both the place he vilives and from Turkey?? These results could be attributed to mass media, changing situations and transportation which is more comfortable in this era. In the light of these findings, it could be said that Sibling and Right-Left Tests which are related to cause and effect show no difference depending on time culture. However; development of sibling, family and country concepts are affected by the culture and changing world.