Lawson mantıksal düşünme testinin uyarlanması ve uygulanması
Adaptation and application of Lawson's classroom test of science reasoning
  1. Tez No: 328895
  2. Yazar: AHMET VOLKAN YÜZÜAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLBİLGE DÖKME
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lawson Mantıksal Düşünme Testi, Piaget Bilişsel Gelişim Kuramı, Mantıksal Düşünme Becerileri, Lawson's Classroom Test of Science Reasoning, Piaget's Cognitive Theory, Science Reasoning Skills
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerini ve seviyesini belirlemek; ayrıca öğrencilerin anne ve baba eğitim durumunun, sınıf düzeyinin ve cinsiyetlerinin mantıksal düşünme becerilerine etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Betimsel yöntemle elde edilen araştırmanın verileri araştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlanan Lawson Mantıksal Düşünme Testi ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Pilot uygulama Bartın ili Merkez ilçesi Hasan Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi'nde 89 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Asıl uygulama ise Bartın ilindeki tüm Anadolu liselerinde öğrenim gören 779 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama hesaplamaları, frekans (f), yüzde (%); değişkenler arasında fark olup olmadığını belirlemek amacı ile t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) PASW18 istatistik programı kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda; Lawson Mantıksal Düşünme Testi'nin Spearman Brown güvenirlik katsayısı .72 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca,1. 1. 9. sınıf öğrencilerinin Lawson Mantıksal Düşünme Testi'nden aldığı puanların 10. sınıf öğrencilerinden daha düşük olduğu ve ortalama puanlar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür.2. 2. Öğrencilerin mantıksal düşünme seviyeleri anne ve baba eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir.3. 3.Öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerinden korunum yasalarını kavrama, oransal düşünme ve değişkenlerin teşhisi ve kontrolü alt boyutunda erkekler lehine anlamlı bir fark vardır. Olasılıklı düşünme, korelasyonel düşünme, hipotetik düşünme yetenekleri arasında anlamlı bir fark görülmemiştir.4.Öğrencilerin mantıksal düşünme becerilerinin seviyesi cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Araştırmanın sonuçları tartışılmış ve sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur
Özet (Çeviri)
The aims of the present study were to examine students' scientific reasoning and levels of them, whether there is statistically significant difference for education level of parents, gender and classroom levels or not. Research's data conducted via descriptive method have been obtained through survey method and adapted form of Lawson's Classroom Test of Science Reasoning (LCTSR-Multiple Choice Version), personel information form have been used. Pilot research was conducted with 89 students receiving training in Hasan Sabri Çavuşoğlu Science College in district of Town Center, Bartın. Moreover, real practice was conducted with 779 students trained in all Anatolian High Schools in Bartın. In the analysis of obtained data, frequency (f), percentage (%), artihmetic mean calculations have been performed by using PASW18. In addition to, t- test as well as one-way variance analysis have been conducted in order to determine whether there is significant difference for variables or not. At the end of research it has been found that, adapted test's Spearman Brown reliability coefficent of .72 was calculated. Moreover,1. 9th grade students' LMDT scores are lower than 10th grade students and there is significant difference between mean of scores.2. There is no significant difference between students' science reasoning abilities and the education level of their parents.3. There is significant difference understanding of conservation laws, proportional thinking, identification and control of variables in favor of boys and there is no significant difference for probabilistic thinking, correlational thinking, hypotetical thinking.4. There is no significant difference between students' science reasoning levels and gender. The findings of study were discussed and for present and next studies suggestions were given.