Amatör ve profesyonel erkek futbolcuların karar verme, problem çözme ve iletişim becerilerinin bazı değişkenler bakımından incelenmesi
Study of relations between decision making, problem solving skills and communication with their coaches of football players in professional and amateur leagues
- Tez No: 328911
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbolcu, Problem Çözme Becerileri, Karar Verme Becerisi ve Antrenörle İletişim, Football Player, Problem Solving Skills, Decision Making Skill and Communication with Coach
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, amatör ve profesyonel erkek futbolcuların, karar verme, problem çözme ile iletişim becerileri arasındaki ilişkileri belirlemek, ayrıca yaş, eğitim durumu ve oynadıkları mevkilerin etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır.Çalışma evreni olarak Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı profesyonel ve amatör spor kulüplerinde oynayan erkek futbolcular belirlenmiştir. Örneklem olarak ise Ankara Bölgesinde yer alan MKE Ankara Gücü, Gençler Birliği Spor Kulübü, Hacettepe Spor Kulübü, BUGSAŞ SK, Keçiören SK, Şekerspor SK, Ankara Demir SK, Kızılcahamam SK ve Keçiören SK profesyonel futbol takımları ile amatör liglerde futbol oynayan erkek futbolcular arasından tesadüfi seçim yöntemi kullanılarak seçilen 284 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; ?Problem Çözme Becerileri Ölçeği?, ?Melbourne Karar Verme I-II Ölçeği? ve ?Futbolda Antrenör İletişim Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, amatör ve profesyonel erkek futbolcular arasında karar verme, problem çözme ve iletişim becerilerinin amatör futbolcuların lehine olduğu saptanmıştır. Amatör ve profesyonel erkek futbolcuların karar verme, problem çözme ve iletişim becerilerinin yaş gruplarına göre farklılaşmadığı, amatör ve profesyonel erkek futbolcuların karar verme, problem çözme ve iletişim becerilerinin eğitim durumlarına göre farklılaşmadığı ve amatör ve profesyonel erkek futbolcuların karar verme, problem çözme ve iletişim becerilerinin oynadıkları mevkilere göre farklılaşmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to assess relations between decision making, problem solving skills and communication with their coaches of football players in professional and amateur leagues, also to introduce whether age, education background and playing positions of players have an effect on this relation.284 individuals being football players in professional and amateur leagues at Turkish Football Federation Ankara region and are chosen by casual selection method have participated voluntarily to the study. In the study, ?Scale of Problem Solving Skills?, ?Scale of Melbourne Decision Making I-II? and ?Scale of Football Coach Communication? have been used as data collection methods.According to the results the study, scores of professional and amateur football players in sub-dimension of Scale of Problem Solving Skills, in sub-dimension of Scale of Melbourne Decision Making I-II and in Scale of Football Coach Communication being differentiated or not upon age, education background and playing positions of players is assessed.