İyi diferansiye tiroid kanserli hastalarda interlökin 8 ve vasküler endotelyal büyüme faktörü gen polimorfizmlerinin sağlıklı kontrol gruplarıyla karşılaştırılması
Comparing of interleukin 8 and vascular endothelial growth factor gene polymorphisms within differantiated thyroid cancer and healthy control groups
  1. Tez No: 328965
  2. Yazar: İLHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiye tiroid kanseri, anjiyogenez, polimorfizm, Differantiated thyroid cancer, angiogenesis, polymorphism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada iyi diferansiye tiroid kanserli hastalarda IL-8 ve VEGF gen polimorfizmlerinin sağlıklı bireylerle karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya alınan hastaların demografik özellikleri kayıt edildi, laboratuvar değerleri ölçüldü ve IL-8 ve VEGF gen polimorfizmleri analiz edildi.Tiroid kanserlerinin çoğunu iyi diferansiye papiller ve folliküler tiroid kanserleri oluşturur. Tiroid kanserinin oluşumunda genetik değişimler temel bir rol oynamaktadır. Tümör damarsız bir kitle olarak başlar ve daha sonra çevresinde daha önce bulunan damarlanma ağı ile temas kurar. Tümör büyüklüğü yaklaşık 2-3 mm?ye ulaştığında tümör kendine ait yeni bir damar ağına ihtiyaç duyar. Anjiyogenez malignite gelişim aşamalarının en önemlilerinden biridir ve tümör yayılımı için gereklidir. Tümör anjiyogenezinin en önemli uyarıcılarından biri VEGF?dir. IL-8 sitokini de tümör büyümesi, anjiyogenez ve metastazda kritik bir role sahiptir.Diferansiye tiroid kanserli grubun yaş ortalaması kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha ileriydi. Diferansiye tiroid kanserlerinin kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edildi. Diferansiye tiroid kanserli hastaların yaşlarının ileri olması ile hastalık evrelerinin ileri olması arasında korelasyon tespit edildi. İnterlökin-8 gen polimorfizmleri ile diferansiye tiroid karsinomu gelişimi arasında korelasyon saptanmadı. Bununla birlikte IL-8 TT polimorfizminin DTK ile ilişkili lenf bezi metastazı gelişimini arttırdığı saptandı. Tümör evresi ve T skoru ile ilişkili olmadığı saptansa da VEGF genotiplerinden TT polimorfizminin diferansiye tiroid karsinomlu gelişimi açısından koruyucu olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study comparing of IL-8 and VEGF gene polymorphisms within patients with well differentiated thyroid cancers and healthy individuals was purposed. The demographic features were noted and laboratory parameters were measured and the gene polymorphisms of IL-8 and VEGF were analyzed.Most of the thyroid cancers are well differantiated papillary and follicular thyroid cancers which are formed of follicular cells. Genetic changes play a majör role in the formation of tumors. In the beginning the tumor is an avascular mass and then it communicates with the vascular web around it. When the tumor is approximately 2-3 mms it needs a new vascular web. Angiogenesis is one of the most important steps of tumor formation and angiogenesis is necessary for tumor extension. One of the most important stimulators of tumor angiogenesis is VEGF. IL-8 cytokine also plays a major role in angiogenesis and metastasis.The average age of the differantiated thyroid cancer group were higher than the average age of the healthy control group. It was detected that differantiated thyroid cancers were more common in the women than man. Despite no correlataion between interleukin-8 gene polymorphism and differantiated thyroid cancer formation, it was detected that IL-8 39polymorphism increases lymph node metastasis. There was a correlation between the older age and higher grades of differantiated thyroid cancer patients. Although no correlation between VEGF genotypes and tumor grades and T scores were detected, TT polymorphisms of VEGF gene could be protective against differantiated thyroid cancer.