Rat ince bağırsağında oluşturulan deneysel iskemik reperfüzyon hasarlanma modelinde gelişen organ hasarlanması üzerine vasküler endoteliyal büyüme faktörünün (VEGF) etkisi
Effects of vascular endothelial growth factor (VEGF ) on developing organ damage during experimental intestinal ischemia reperfusion injury model in rats
- Tez No: 329021
- Danışmanlar: PROF. DR. ESER ÖZ OYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: İskemi-Reperfüzyon, İntestinal İskemi-Reperfüzyon Hasarı, Oksidatif Stres, Serbest Radikaller, Antioksidanlar, Ischemia-Reperfusion, Intestinal Ischemia-Reperfusion Injury, Oxidative Stress, Free Radicals, Antioxidants
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Rat İnce Bağırsağında Oluşturulan Deneysel İskemik Reperfüzyon Hasarlanma Modelinde Gelişen Organ Hasarlanması Üzerine Vasküler Endoteliyal Büyüme Faktörünün (VEGF) EtkisiHücresel fonksiyonlar için kan akımının yeterli olmadığı durumlarda iskemi ortaya çıkmaktadır. Bağırsak dokusunun iskemi-reperfüzyon hasarı yüksek mortalite ve morbiditeye neden olan önemli bir faktördür. Paradoksal olarak, iskemik dokunun kan akımının restorasyonu ek olarak reperfüzyon hasarı olarak bilinen hücre hasarlanmasına neden olmaktadır.Anjiyogenik faktör olan vasküler endoteliyal büyüme faktörü (VEGF) embriyo ve yetişkinde birçok neovaskülerizasyon prosesinde yer almaktadır. Ayrıca VEGF yeni damar oluşumu, devamlılığı ve vasküler yatakların fonksiyonlarında gereklidirler.Yapmış olduğumuz bu çalışmada 30 adet Wistar Albino erkek ratlar kullanılmıştır. 30 adet rat her bir grupta n sayısı 6 olacak şekilde 5 gruba ayrılmıştır. Bu gruplar: 1-Kontrol, 2-VEGF, 3-İskemi-Reperfüzyon, 4-İskemi-Reperfüzyon-VEGF, 5-VEGF-İskemi-Reperfüzyon grupları şeklinde belirlenmiştir. Kontrol grubunda sadece cerrahi prosedür uygulanmıştır. VEGF grubunda cerrahi prosedürü takiben tek doz intravenöz VEGF (0,8 ?g/kg) enjeksiyonu uygulanmıştır. İskemi-reperfüzyon ve tedavi gruplarında, cerrahi prosedür ve mesenterik arterin 90 dakika süresince klipajı uygulanmıştır. İskemi-reperfüzyon/VEGF grubunda reperfüzyon süreci öncesinde tek doz intravenöz VEGF (0,8 ?g/kg) enjeksiyonu yapılmıştır. VEGF/İskemi-reperfüzyon grubunda ise tek doz intravenöz VEGF (0,8 ?g/kg) enjeksiyonu 90 dakikalık iskemi periyodu öncesinde uygulanmıştır. İskemi periyodundan 4 saat sonra hayvanlar feda edilerek kan ve doku numuneleri alınmıştır. Bütün prosedürler anestezi altında gerçekleştirilmiştir.Dokularda biyokimyasal ve immünohistokimyasal analizler yapılmıştır. Yine kan örnekleri biyokimyasal analizler için alınmıştır.Çalışmada elde ettiğimiz biyokimyasal analiz sonuçları ve histolojik incelemeler korele bulunmuştur. İstatistiksel açıdan gruplar arası anlamlı farklılıkların olup olmadığı Mann-Whitney U testi kullanılarak belirlenmiştir.Sonuç olarak, elde ettiğimiz bulgular, özelikle iskemi öncesi verilen VEGF'nün intestinal iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine koruyucu etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Effects of Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) on Developing Organ Damage During Experimental Intestinal Ischemia Reperfusion Injury Model in RatsWhen blood flow is not enough for cellular functions ischemia occurs. Ischemia-reperfusion injury of the intestine is an important factor associated with high rates of morbidity and mortality. Paradoxically, restoration of blood flow to the ischemic tissue initiates a cascade of events that may lead to additional cell injury known as reperfusion injury.Vascular endothelial growth factor (VEGF) is the angiogenic factor promoting processes of neovascularization taking place in the embryo and the adult. VEGF is required to sustain newly formed vessels and plays additional multiple roles in the maintenance and function of certain mature vascular beds.In this study Wistar Albino male rats were used. Rats were divided into five groups (n= 6). Groups: Sham, VEGF, I/R, I/R-VEGF, VEGF-I/R. In sham and VEGF groups only surgical procedure is applied. In I/R and VEGF groups, surgical procedure and clip is applied on the mesenteric artery for 90 min. For I/R-VEGF and VEGF-I/R groups, before or after than ischemia period one dose intra venous VEGF (0,8 ?g/kg) was given. 4 hours after than ischemia period, blood and tissue samples were collected. All procedure were done under anaesthesia.On the tissues biochemical and immunohistochemical methods were used for analysis. Blood samples were taken for biochemical analysis.Biochemical analysis measurement results are correlated with the results obtained from histological intestigations. The differences are determined between the groups by using Mann Whitney U tests.Our findings showed that VEGF, which is given before than ischemia, has most protective effects on intestinal ischemia-reperfusion injury.