Kaf içi ve dışına lidokain uygulamasının ekstübasyon sonrası görülen kardiyovasküler ve solunum sistemi yanıtlarına etkileri
Effects of application lidocaine intracuff and around the cuff on cardiovascular and respiratory responses to extubation
- Tez No: 329027
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lidokain, sprey, endotrakeal tüp, ekstübasyon, hemodinamik etki, pulmoner etki, Lidocaine, spray, endotracheal tube, extubation, haemodynamic effect, pulmonary effect
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kaf İçi ve Dışına Lidokain Uygulamasının Ekstübasyon Sonrası Görülen Kardiyovasküler ve Solunum Sistemi Yanıtlarına Etkileri Çalışmamızda; entübasyon öncesi endotrakeal tüp (ETT) kafı çevresine uygulanan lidokain spreyin ve entübasyondan sonra ETT kafı içine uygulanan lidokainin tek başlarına ve kombine kullanımlarının ekstübasyona bağlı kardiyovasküler ve solunum sistemlerinde gelişebilecek olumsuz yanıtlara etkileri araştırıldı. Çalışmaya genel anestezi altında jinekolojik operasyon geçirecek ASA I - II grubunda, 18-65 yaş arası, supin pozisyonda ve operasyon süresi 1 saatten uzun sürecek 200 hasta dahil edildi. Hastalar rasgele; entübasyondan sonra ETT kafı hava ile şişirilen Grup I, entübasyondan önce ETT kafı çevresine 4 puf %10 lidokain sprey sıkılan Grup II, entübasyondan sonra ETT kafı içine %2 lidokain verilerek şişirilen Grup III ve entübasyondan önce ETT kafı çevresine 4 puf %10 lidokain sprey sıkılan ve ETT kafı içine %2 lidokain verilerek şişirilen Grup IV olmak üzere 4 eşit gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyon ve idamesinde tüm gruplarda aynı ilaçlar kullanıldı. Kontrol verileri alındıktan sonra operasyon esnasında tüm gruplarda sistolik arter basıncı, diastolik arter basıncı, ortalama arter basıncı, kalp atım hızı, periferik oksijen satürasyonu ve entübasyon tüp kaf basıncı parametreleri her 5 dakikada bir operasyon sonuna kadar takip edildi. Ekstübasyon sonrası; ekstübasyon kalitesi belirlendi, hemodinamik parametreler hastanın servise yollanmasına kadar 5 dk aralıklarla kayıt edildi ve Aldrette skorları belirlendi. Postoperatif boğaz ağrısı, öksürük, ses kısıklığının yanı sıra dispne, laringospazm, bronkospazm, stridor gibi solunum sistemi, bulantı-kusma gibi sindirim sistemi semptomları da hastalar servise yollanırken ve postoperatif 1. , 6. , 12. , 24. ve 48. saatlerde belirlenerek kaydedildi. Tüm gruplardaki hastalar ilk 48 saat süresince gerek serviste gerekse telefonla evlerinden izlendi. Yukarıdaki parametrelerin haricinde; hastaların demografik verileri, ASA sınıflaması ile anestezi ve cerrahi süreleri belirlenerek kaydedildi. Tüm grupların kardiyovasküler sistem parametrelerinde ekstübasyonda sonra artma gözlendi ve bu artma 5 veya 15 dk devam etti. Ekstübasyon kalitesi kriterleri yönünden en iyi olarak kombinasyon grubunda gözlendi ve diğer gruplardaki veriler ise benzerdi. Solunum sistemi bulgularından; postoperatif boğaz ağrısı en az kaf içi lidokain ve kombinasyon gruplarında olmak üzere en fazla kontrol grubunda gözlendi. Postoperatif öksürük kombinasyon grubunda hiç gözlenmezken diğer gruplarda benzerdi. Postoperatif ses kısıklılığı sadece kontrol ve ETT kafı etrafına sprey kullanılan gruplarda gözlendi. Kontrol grubunda bir olguda laringospazma bağlı olarak SpO2 değerinde ekstübasyon ve sonrasındaki ilk 5 dk?da anlamlı azalma belirlendi. Sonuç olarak; entübasyon öncesinde ETT kafı yüzeyine uygulanan %10 lidokain spreyin ve entübasyondan sonra ETT kafı içine uygulanan %2 lidokainin tek başlarına veya birlikte kullanımlarının ekstübasyon sonrası erken dönemde kardiyovasküler sistemdeki kan basıncı ve kalp atım hızını azaltmadığı, solunum sistemindeki yan etkileri azaltmakla beraber önlemede de benzer etkili oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Effects of Application Lidocaine Intracuff and Around the Cuff on Cardiovascular and Respiratory Responses to Extubation In the present study; effectiveness of application lidocaine spray around the cuff before intubation and using lidocaine after intubation in the endotracheal tube cuff alone or together at side effects on cardiovascular and respiratory systems to extubation were investigated. Two hundred patients sheduled for gynecologic operation with ASA physical status of I or II, between 18-65 years old, in supine position and lasting over one hour at general anesthesia were enrolled. Patients randomly assigned to 4 equal groups; in Group I endotracheal tube cuff filled with air after intubation, in Group II 4 puff 10% lidocaine sprayed around the endotracheal tube cuff before intubation, in Group III endotracheal tube cuff filled with 2% lidocaine after intubation and in Group IV 4 puff 10% lidocaine sprayed around the endotracheal tube cuff before intubation and filled with 2% lidocaine. Same drugs were used in anesthetic induction and maintenance in all groups. After recording control datas systolic arterial pressure, diastolic arterial pressure, mean arterial pressure, heart rate, ETCO2, SpO2 and endotracheal tube cuff pressure parameters were measured and recorded in 5 minute intervals to the end of the operation. After extubation; the quality of extubation was examined, haemodynamic parameters were recorded in 5 minute intervals to discharging patient to the ward and Aldrette scores were examined. Postoperative sore throat, cough, hoarseness and also respiratory symptoms like dyspne, laryngospasm, broncospasm, stridor, gastrointestinal symptoms like nausea-vomiting examined and recorded when patients discharging to the ward and at postoperative 1. , 6. , 12. , 24. and 48. hours. Patients in all groups were interviewed in the ward and at house with telephone calls during at first 48 hours. Above these parameters patients? demographic features, ASA physical status and durations of anesthesia and surgeries were also recorded. Increases were examined at cardiovasvular system parameters after extubation in all groups and this increases continue for 5 or 15 minutes. The best criterias were examined in combination group for the quality of extubation and the other groups datas like each others. Postoperative sore throat in respiratory system findings were examined lowest in intracuff lidocaine and combination group, highest in control group. Postoperative cough was not noticed in combination group, the other groups were similar. Postoperative hoarseness was examined only at control and lidocaine spray around the cuff group. Significant decrease at SpO2 value on extubation and after extubation at first 5 minute in a patient at control group was noticed. At conclusion; application of 10% lidocaine spray around the endotracheal tube cuff before the intubation and 2% lidocaine in the cuff after intubation alone or together were found not decrease blood pressure and heart rate in cardiovascular system at early time period after extubation, were similar effects at decreasing and preventing respiratory system side effects.