Tek seansta iki taraflı ile tek taraflı total diz artroplastisi uyguladığımız hastaların karşılaştırılması
Comparison of simultaneous bilateral with unilateral total knee arthroplasty
  1. Tez No: 329058
  2. Yazar: YAKUP EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ARGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz artroplastisi, aynı seansta iki taraflı, komplikasyon, bilateral diz, Knee arthroplasty, bilateral in single session, complication, bilateral knee
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Tek seansta iki taraflı ve tek taraflı total diz artroplastisi uyguladığımız hastaları; morbidite, klinik, radyolojik ve hayat kalitesi yönünden karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, gonartroz tanısıyla kliniğimizde, Kasım 2007-Haziran 2012 tarihleri arasında total diz artroplastisi uygulanan hastalardan, tek seansta iki taraflı total diz artroplastisi (İTDA) uygulanan 48 hastanın (46 kadın, 2 erkek; ort. yaş 64yıl) 96 dizi ile tek taraflı total diz artroplastisi (TTDA) uygulanan 46 hastanın (39 kadın, 7 erkek; ort. yaş 64,2yıl) 53 dizi dahil edildi. Tüm hastalara aynı prosedürler uygulandı. Hastalar; komorbidite, komplikasyon, kan transfüzyonu ve hastanede kalış süreleri açısından değerlendirildiler. Ayrıca, Amerikan Diz Cemiyeti tarafından önerilen değerlendirme sistemine göre klinik (KSS) ve radyolojik değelendirmeleri; subjektif testlerden olan SF-36(Short Form 36) ile hayat kalitesi değerlendirmesi yapıldı.Bulgular: Her grubun ameliyat öncesi tüm verileri benzerdi. Hastaların hem hastanede kaldığı süreler, hem de perioperatif kan transfüzyon miktarları TTDA lehine istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p?0.05). İTDA grubunda 8, TTDA grubunda 7 hastanın, iki ve daha fazla ek hastalığı vardı. Postoperatif erken dönemde ciltaltı hematom ve yüzeyel enfeksiyon açısından anlamlı bir fark bulunmadı (p?0.05). TTDA grubundan 1 hastaya derin enfeksiyon, 1 hastaya gevşeme nedeniyle revizyon yapıldı. Postoperatif takiplerde, 2'si ilk 30 günde olmak üzere İTDA grubundan 3 hastada, TTDA grubundan 1 hastada pulmoner tromboemboli gelişmesi üzerine yoğun bakım servisinde takibi yapıldı. İTDA yapılmış olan 1 hasta erken dönemde yaşamını yitirirken, yine İTDA grubundan 1 hasta ile TTDA grubundan 1 hasta(toplamda 2 hasta) da taburcu olduktan sonra bir yıl içinde yaşamını yitirmiştir. Mortalite görülen hastaların tümü 70 yaş üzeri idi. Revizyon bulguları İTDA lehine, mortalite bulguları TTDA lehine anlamlı bulundu (p?0.05). KSS'ye göre diz ve fonksiyon puanlarında, ayrıca SF-36'nın sekiz parametresinde tüm hastalarda artış görülürken, iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p?0.05).Sonuç: İki taraflı gonartroz bulguları olan hastalarda; 70 yaş altında, ek hastalığı olmayan, uyumlu hasta seçimi ile tek seansta iki taraflı total diz artroplastisi uygulanabilir bir seçenek olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the cases in which we performed simultaneous bilateral and unilateral knee arthroplasty regarding morbidity, clinical and radiological findings and quality of life.Material and Method: Overall, 96 knees in 48 patients (46 women, 2 men; mean age: 64 years) who underwent simultaneous bilateral total knee arthroplasty (BTKA) and 53 knees in 46 patients (39 women, 7 men; mean age: 64.2 years) who underwent unilateral total knee arthroplasty (UTKA) between November 2007 and June 2012 were included to the study. Same procedures were used in all patients. Patients were assessed in terms of co morbidity, complication, blood transfusion and hospital stay. In addition, clinical and radiological assessments were performed according to American Knee Society. Quality of life was assessed by using SF-36 (Short Form-36).Results: Preoperative data were similar in both groups. Hospital stay and perioperative blood transfusion parameters were significant differences in UTKA group compare to BTKA group. There was two or more comorbid disease in 8 patients in BTKA group and in 7 patients in UTKA group. No significant difference was according to subcutaneous hematoma and superficial infection in early postoperative period between BTKA and UTKA groups (p>0.05). Revision surgery was performed due to septic and aseptic loosening in two patients. During follow-up, intensive care admission was needed in 3 patients in BTKA group and 1 patient in UTKA group because pulmonary emboli, whom 2 of 4 cases occurred within first 30 days after surgery. One patient in BTKA died at early postoperative period, while overall 2 patients (one from BTKA and other from UTKA group) died within 1 year after discharge. All deaths occurred in patients older than 70 years of age. Revision operation rates were significant difference in favor of BTKA, whereas mortality rates in favor of UTKA (p0.05).Conclusion: Simultaneous bilateral total knee arthroplasty should be considered as an option in selected patients younger than 70 years of age with good compliance and no comorbid disease.