Piezoelektrik cerrahi ile yuva hazırlanarak yerleştirilen implantların çevresindeki kemiğin biyokimyasal ve radyolojik yöntemlerle değerlendirilmesi
The effect of piezosurgery devices on implant site preparation: biochemical and radiographic evaluation of periimplant crestal bone
- Tez No: 428515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Implant, Piezoelectric Surgery, Implant Osteotomy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Piezoelektrik cerrahi ile implant yuvası hazırlamanın frez kullanımına göre daha atravmatik bir yöntem olduğu ve daha iyi kemik iyileşmesi sağladığı iddia edilmektedir. Bu araştırmanın amacı, implant yuvası hazırlanmasında piezoelektrik cerrahi kullanılmasının implant çevresindeki krestal kemiğe olan etkisinin biyokimyasal ve radyolojik parametrelerle değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Posterior maksillada çift taraflı, simetrik diş eksikleri bulunan 14 hasta (10 kadın, 4 erkek) çalışmaya dahil edildi. İmplant yuvaları test grubunda piezoelektrik cerrahi, kontrol grubunda frez kullanımı ile hazırlandı. İmplant yuvaları hazırlanan bölgelere tek aşamalı cerrahi ile 38 implant yerleştirildi. Tüm implantların operasyon süreleri ve yerleştirme torku değerleri kaydedildi. 2., 4., 8., 12. ve 24. haftalarda modifiye plak ve modifiye gingival indeks, 12. ve 24. haftalarda sondalanan cep derinliği ölçümleri yapıldı. Hastaların operasyon sonrası algıladıkları ağrı 1., 2. ve 7. günlerde VAS skalası ile hesaplandı. İmplantların 4 bölgesinden 2., 4., 8., 12. ve 24. haftalarda periimplant oluk sıvısı toplandı. Toplanan periimplant oluk sıvısı örneklerinde ELISA kitleri ile osteoprotegerin (OPG) ve Receptor Activator of Nuclear Factor Kappa-B ligand (RANKL) moleküllerinin ve RANKL/OPG oranının analizleri yapıldı. İmplantların yerleştirildiği seansta ve 24. haftada volümetrik tomografi, 12. haftada paralel teknik ile periapikal radyografi çekilerek krestal kemik kaybı miktarları hesaplandı. Bulgular: Yerleştirme torku ortalama değerleri her iki grupta da aynı, 49,2 Ncm bulunmuştur. Uygulama süresi test grubunda (538,2 sn) kontrol grubundan (294,9 sn) yüksek bulunmuştur (p0,05). 2. haftada test grubunun modifiye gingival indeks değerleri kontrol grubundan düşük bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Araştırmamızda, üst çene posterior bölgede implant yuvası hazırlanmasında piezoelektrik cerrahi kullanımının iyileşmenin erken safhalarında biyokimyasal açıdan avantajlı bulunmasına rağmen klinik parametreler ve krestal kemik kaybı miktarı açısından frez kullanımına alternatif olabilecek bir üstünlük sağlamadığı saptanmıştır. Anahtar Kelime: Dental İmplant, Piezoelektrik Cerrahi, İmplant Osteotomisi
Özet (Çeviri)
Aim: It's proposed that implant site preparation by piezoelectric surgery is a less traumatic technique than drilling methods and provides better bone healing. The aim of the present study was to evaluate the effect of piezoelectric surgery implant osteotomy on periimplant crestal bone by means of biochemical and radiographic parameters. Materials and Methods: Fourteen patients (10 females, 4 males) with bilateral edentulous areas in the posterior maxilla were enrolled to the study. The test sites were prepared with piezoelectric surgery and the control sites were prepared using drilling methods. Following site preparation a total of 38 implants were placed and left for non-submerged healing. Operation time and insertion torque value were recorded for each implant. Modified gingival and modified plaque indices were measured at 2nd, 4th, 8th, 12th and 24th weeks. Probing depth values were measured at 12th and 24th weeks. VAS scale values were recorded at 1st , 2nd and 7th days to evaluate pain perception following implant surgery. Peri-implant crevicular fluid samples collected from 4 sites of each implants at 2nd, 4th, 8th, 12th and 24th weeks. Peri-implant crevicular fluid samples were analyzed by ELISA assays to evaluate levels of the receptor activator nuclear factor kappa-B-ligand (RANKL), osteoprotegerin (OPG) and RANKL/OPG ratio. Cone beam computed tomography was obtained at baseline and 24th weeks and periapical radiographs were obtained with paralleling technique for the assessment of crestal bone loss. Results: Test and control groups had same insertion torque values, 49,2 Ncm. Working time for test group was significantly higher than the control group (538,2 s and 294,9 s, respectively) (p0.05). Modified gingival indices at 2nd week for test group were significantly lower than control group (p0.05). Conclusion: Piezoelectric surgery for implant site preparation at posterior maxilla has biochemical advantages over conventional drilling although It was similar to conventional drilling in terms of clinical outcomes and crestal bone loss.