Preterm yenidoğanlarda uygulanan vanilya esansı ve anne sütü kokusunun apne sıklığı üzerine etkisi
The effect of the application of vanilla extract and the smell of breast milk on apnea frequency in preterm neonate
- Tez No: 329079
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Preterm Yenidoğan, Apne, Vanilya Kokusu, Anne Sütü Kokusu, Preterm Neonate, Apnea, Smell of Vanilla Extract, Smell of Breast Milk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Kanbur, B. (2013). Preterm Yenidoğanlarda Uygulanan Vanilya Esansı ve Anne Sütü Kokusunun Apne Sıklığı Üzerine Etkisi. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.Araştırma, preterm yenidoğanlarda uygulanan vanilya esansı ve anne sütü kokusunun apne sıklığı üzerine etkisini belirlemek amacıyla deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi?nde Eylül 2011-Eylül 2012 tarihleri arasında yatan ve vaka seçim kriterlerine uyan 42 preterm bebekten (16 vanilya,13 anne sütü, 13 kontrol grubu) elde edildi.Veri toplamada, araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu ve gözlem formu kullanıldı. Veriler ortalama, standart sapma, frekans ve yüzdelik dağılımlar alınarak ki-kare testi, tek yönlü varyans analizi ile değerlendirildi.Araştırma sonucunda; tüm preterm bebeklerin cinsiyet, doğum kilosu, doğum boyu, doğum baş çevresi, gestasyon haftası, postnatal yaş, anne sütü alma durumu, beslenme yolu ve ebeveynlerin sosyo-demografik özellikleri açısından birbirine benzer olduğu (p> ,05) bulundu. Kontrol ve vanilya grubundaki bebeklerin izlem süresince kalp tepe atımı, oksijen saturasyonu, solunum sayıları arasında bir farklılık olmadığı, anne sütü grubundaki bebeklerin ise sadece solunum sayısının birinci güne oranla ikinci ve üçüncü günlerde anlamlı olarak azaldığı (p> ,05), dördüncü günde de aynı oranda kaldığı görüldü. Araştırmanın ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerinde anne sütü ve kontrol grubuna göre vanilya grubundaki bebeklerde apne sıklığının anlamlı şekilde daha az olduğu saptandı (p< ,00). Anne sütü kokusunun ise apne sıklığı üzerinde etkisi olmadığı (p> ,05) bulundu. Apne geçiren bebeklerin, apne geçirme sıklığının azaltılması için vanilya kokusunun kullanılması etkili bir yöntemdir. Bu uygulamanın apne geçiren bebeklerde kullanılması konusunda sağlık profesyonellerinin bilgilendirilmesi ve vanilya kokusunun etkinliğinin daha fazla örneklem ile yapılarak desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Kanbur, B. (2013). The Effect of the Application of Vanilla Extract and the Smell of BreastMilk on Apnea Frequency in Preterm Neonate. Haliç University Health Sciences Institute, Nursing Department, Master's Thesis. Istanbul.This study was of experimental design and was conducted to determine the effect of the application of vanilla extract and the smell of breast milk on apnea frequency in preterm neonates. The data for the research were obtained from 42 preterm neonates (16 vanilla, 13 breast milk, 13 control group) that matched the case selection criteria and were being cared for in the Neonatal Intensive Care Unit of Istanbul University, Istanbul Medical School, Children's Health and Diseases Department, Division of Neonatology over the period September 2011-September 2012.An information sheet and an observation form prepared by the researcher were used in data collection. The data were evaluated with the chi-square test and one-way variance analysis using means, standard deviation, frequencies and percentage distribution.The results of the research showed that all of the preterm neonates were similar to each other (p> ,05) in terms of their gender, birth weight, birth length, head circumference at birth, gestational week, postnatal age, status of receiving breast milk, mode of nutrition and the sociodemographic characteristics of their parents. During the period the babies in the control and vanilla group were monitored, no difference was found between the groups in terms of peak heart rate, oxygen saturation, respiration rate. It was however found that only the respiratory rate of the babies in the breast milk group displayed a significant decrease on the second and third day compared to the first day (p> ,05), remaining the same on the fourth day. On the second, third and fourth day of the study, it was found that the frequency of apnea in infants in the vanilla group was significantly lower than in the breast milk and control groups (p< ,00). It was discovered that the smell of breast milk had no effect on the frequency of apnea (p> ,05). Using vanilla extract to reduce the frequency of apnea in babies is an effective method. The recommendations are that health professionals should be informed about the use of this application in babies experiencing apnea and that the effectiveness of the smell of vanilla extract should be tested with more samples.