Menopoz dönemindeki kadınlarda menopoz semptomlarının yaşam kalitesine etkisi
The effect of menopause symptoms to the life quality for women on menopause term
- Tez No: 329077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Menopoz, menopoz semptomları, yasam kalitesi, menopause, menopausal symptoms, life quality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, menopozal dönemdeki kadınların sosyo-demografik, obstetrik vejinekolojik özelliklerinin, döneme özgü yakınmaları ve yasam kalitesi üzerine etkilerinideğerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırma olarak planlanıpuygulandı. Örneklemini menopoz polikliniğine başvuran ve çalışmayı kabul eden 120kadın oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür bilgisinedayanılarak oluşturulmuş tanıtıcı bilgi formu, Menopoz Semptomları DeğerlendirmeÖlçeği (MSDÖ) ve Menopoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ) kullanıldı.Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0programı ile Kormogrov Smirnov-Normal Dağılım testi, bağımsız t testi, tek yönlüvaryans analizi One-WAY (Anova) testi kullanıldı. Araştırmaya katılan kadınlarınMSDÖ toplam puan ortalaması 22,525 ± 9,833 olarak bulunmuş olması kadınlarınmenopozal yakınmaları şiddetli düzeyde yaşadıklarını göstermektedir. Araştırmasonuçlarına göre kadınlarda menopozal yakınma şiddeti arttıkça toplam rahatsızlık sayısıda artmakta, 45-59 yaş aralığındaki kadınların vazomotor şikayetleri, 60-74 yaşaralığındaki kadınların vazomotor şikayetlerinden düşük ve menopozal yakınma şiddetiarttıkça cinsel yaşantı şikayetleri de artmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların artanyaşla beraber MÖYKÖ alt boyutlarından vazomotor ve cinsel alanda yaşam kalitesinindüştüğü, eğitim durumunun cinsel alanda yaşam kalitesini etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MENOPAUSE SYMPTOMS TO THE LIFE QUALITYFOR WOMEN ON MENOPAUSE TERMThis study is done and conducted as a descriptive and cross-sectional researchto evaluate the effects of socio-demographic, obstetrics and gynecological attributesupon the term specific complaints and life quality of the women on menopause term.Research sample of the work was 120 women who applied to menopause clinic, onmenopause term and accepted to work for the project. Introductory Information Form,Menopause Symptoms Rating Scale (MSRS) and Menopause Specific Quality of LifeQuestionnaire (MENQOL) were used to collect the data which was prepared byresearcher on the basis of literature information. SPSS (Statistical Package for SocialSciences) for Windows 17.0 and Kormogrov Smirnov-Normal Distribution test,independent T-Test, one way variance analysis One-Way (Anova) test was used onthe analysis of data. MSRS total average of the women on the research was found as22,525 ± 9,833 which shows us menopausal complaints of them were intense.According to the research, when the intensity of menopausal complaints increases forthe ladies, the number of ailment also increases, vasomotor complaints of the womenbetween the age 45-59 is lower than between the age 60-74. Beside when the intensityof menopausal complaints increases, the complaints on sexual life increases as well. Itis determined that MENQOL sub-dimensions, vasomotor and decrease of life qualityin sexual area due to increasing age on women who participated the research andeducational level effects life quality in sexual area.