Kronik hepatit B hastalığının evreleri ile serum ürotensin-II arasındaki ilişki
Stages of chronic hepatitis b disease and the relationship between urotensin-II
  1. Tez No: 329086
  2. Yazar: MEHMET ÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. İRFAN KORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: İnaktif HBV taşıyıcılığı, Kronik aktif hepatit B, Siroz, Ürotensin-II, Inactive HBV carriage, Chronic active hepatitis B, Cirrhosis, Urotensin-II
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye?de de önemli bir sağlık problemidir. Karaciğerde HBV ile diğer nedenler değişik mekanizmaları kullanarak hepatosit hasarına sebep olmakta ve bunun arkasından siroza kadar ilerleyen fibrozis süreci ortaya çıkmaktadır. Ürotensin-II ise RhoA Kinaz yolu üzerinden miyofibroblast hücrelerinde ve fibrozisde artışa neden olmaktadır. Bu çalışmada kronik hepatit B hastalığının evreleri ile serum ürotensin-II düzeyleri arasında ilişkinin olup olmadığının incelenmesi amacı ile kronik hepatit B?nin farklı evrelerinde olan (inaktif HBV taşıyıcı, kronik aktif hepatit B ve siroz) hastalarla sağlıklı gönüllülerde serum ürotensin-II düzeyleri çalışılarak, hastalık evrelerinde farklılık gösterip göstermediği araştrıldı. Bu çalışmaya, inaktif HBV taşıyıcısı (inaktif grup) 22 hasta, kronik hepatit B tanısı (kronik grup) olan 21 hasta ve karaciğer sirozu (siroz grubu) olan 20 hasta ve 16 yaş üzeri sağlıklı gönüllülerden oluşan (kontrol grubu) 20 kişi olmak üzere dört grup alınması planlandı. İnaktif gruptaki ürotensin-II düzeyi ortalaması 16,49±6,51 ng/ml, kronik gruptaki ürotensin-II düzeyi ortalaması 19,92±7,21 ng/ml, siroz grubundaki ürotensin-II düzeyi ortalaması 9,01±4,07 ng/ml, kontrol grubunun ürotensin-II düzeyi ortalaması 16,69±7,43 ng/ml, olarak bulundu. Ürotensin-II düzeyindeki bu farklılıklar bize hepatosit hasarının dolayısıyla aktif fibrozisin daha fazla olduğu kronik grupta ürotensin-II düzeyinin, hepatosit hasarı ve fibrozisin çok daha düşük olduğu veya olmadığı inaktif gruba kıyasla daha yüksek olmasının ürotensin-II düzeyinin aktif fibrozisle korele olduğu yönündeki düşüncemizi desteklemektedir. Siroz grubunun ürotensin-II düzeyi ortalamasının kronik gruba göre daha düşük düzeyde olduğu görüldü. Bu durum devam eden fibrotik sürecin tamalandığı ve fibrozisin tam olarak oluştuğu siroz grubunda, aktif fibroblastik aktivitenin azalması olarak yorumlanabilir. Özellikle aktif hepatosit hasarının ve fibrozis sürecinin devam ettiği kronik aktif HBV enfeksiyonu evresinde en yüksek seviyeye ulaşmış olması ürotensin-II?nin özellikle aktif süregelen fibrozis için bir gösterge olabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis B virus (HBV) infection is a major health problem in Turkey as well as all over the world. HBV and other reasons cause hepatocyte damage in liver by using different mechanisms and subsequently leading to fibrosis which results cirrhosis at the end. On the other hand, Urotensin-II leads to an increase in fibroblast cells through RhoA kinase and as a result these cells cause an increase in fibrosis. Thus, in increased Urotensin-II, active fibrosis also increases correlatively. In the present study, possible relationship between the phases of chronic hepatitis B and the levels of serum Urotensin-II is investigated by measuring serum Urotensin-II levels of chronic hepatitis B patients (inactive HBV carrier, chronic active hepatitis B and cirrhosis) and healthy volunteers. In this study, total number of 22 inactive HBV carriers, 21 patients diagnosed with chronic hepatitis B (chronic group), and 20 patients with cirrhosis of the liver (cirrhosis group) and as a control group 20 healthy volunteers over the age of 16 were included. In this study, serum Urotensin-II levels were examined by an Electrochemiluminescence immunoassay based device. The average levels of Urotensin-II in inactive group was 16,49±6,51 ng/ml, the average levels of Urotensin-II in chronic group was 19,92±7,21 ng/ml, the average levels of Urotensin-II in cirrhosis group was 9,01±4,07 ng/ml, and the average levels of Urotensin-II in control group was 16,69±7,43 ng/ml. These differences in the level Urotensin-II support the idea that active fibrosis is correlating with Urotensin-II levels due higher hepatocyte damage and inflammation, and as a result active fibrosis is present in chronic group compared to inactive group. In cirrhosis group average Urotensin-II levels were lower than chronic group. This can be interpreted as decreased fibroblastic activity in cirrhosis group in which ongoing process of fibrosis is completed and complete fibrosis is formed. Particularly, Urotensin-II can be an indicator for active ongoing fibrosis because it has reached its highest levels in chronic active HBV stage in which active inflammation and fibrosis continues.