Nöroaksiyel bloklar ile yapilan sezaryen ameliyatlarında yenidoğan serebral oksijenizasyonunun near infrared spektroskopi (NIRS) ile değerlendirilmesi
Assessment of neonatal cerebal oxygenation using near-infrared spectroscopy (NIRS) in cesarean sections performed with neuraxial blocks
- Tez No: 873021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARASU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, epidural anestezi, sezaryen, yenidoğan, Near İnfrared Spektroskopi, Spinal anesthesia, epidural anesthesia, cesarean section, newborn, NearInfrared Sp
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Tüm yenidoğanlarda serebral oksijenizasyon fetal dönemden yenidoğan evresine geçerken karmaşık bir süreçten geçer. Doğum şekli, anestezi yönetimi, doğum öncesi ve doğum sırasındaki maternal faktörler, fetal malformasyonlar yenidoğanda arteryal oksijen konsantrasyonu ve etkilenen serebral oksijenizasyon üzerine farklılık yaratmaktadır. Gebeye uygulanan nöroaksiyel bloklar değişik oranlarda hemodinamik değişiklikler yaratabilir. Serebral oksijenizasyon ve hemodinami için non invaziv bir teknik olan Near İnfrared Spektroskopi (NIRS) monitörizasyonunda, serebral perfüzyon ve serebral kan akışının tahmini için rSO2 (bölgesel serebral oksijen satürasyonu) monitörizasyonu yaygındır. Bu çalışmada amacımız sezaryen cerrahisinde epidural ve spinal anestezi tekniklerinin yenidoğan serebral oksijenizasyonu üzerine etkilerini NIRS ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize çalışmamıza elektif sezaryen cerrahisi geçirecek olan 18-35 yaş arası, ASA II, >37 gebelik haftasında olan gebeler ve yenidoğanlar dahil edildi. Spinal anestezi (Grup S) ve epidural anestezi (Grup E) uygulanacak olan iki grup randomizasyon ile belirlendi. Hastaların demografik verileri, kalp atım hızı (KAH), sistolik (SKB), diyastolik (DKB), ortalama (OKB) kan basınçları, SpO2 (Periferik oksijen satürasyonu) değerleri kaydedilip sol lateral dekübit pozisyona alındı. Nöroaksiyel anestezi uygulandıktan sonra belli aralıklarla hemodinamik verileri, hipotansiyon süreleri ve uygulanan müdahaleler kaydedildi. Yenidoğana ait APGAR (Activity, Pulse, Grimace, Appearence, Respiration), KAH, SpO2 değerleri kaydedilip umblikal venöz kan gazı alındı. 1, 2.5, 5 ve 10. dakikalarda NIRS, rSO2 değişim yüzdelerine bakıldı. Her iki grup arası kaydedilen değerler karşılaştırıldı. Bulgular: Grup S'de 40 hasta ve Grup E'de 40 hasta olmak üzere toplam 80 hastaya istatistiksel analiz yapıldı. Grup S'deki hastalarda Grup E'ye göre insizyon sonrası 1.dk KAH değerleri daha yüksek, insizyon sonrası 4.dk, 7.dk, 10.dk, 13.dk, 20.dk SKB, DKB, OKB değerleri daha düşük saptandı. Grup E'deki hastalarda bebek çıkım sırası VAS (Vizuel analog skala) değerleri daha yüksek bulundu. Ek doz ihtiyacı Grup E' de 10 hastada görüldü. Bebek çıkana kadar uygulanan efedrin miktarı, uygulanma sayısı, hipotansiyon süreleri açısından anlamlı bir fark görülmezken maternal hipotansiyon Grup S'de daha fazla görüldü. Yenidoğan SpO2 değerleri 2.5 dk ölçümlerinde Grup S'de Grup E'ye göre anlamlı düşük saptanmış olup kan gazı parametrelerinde ise PaO2 değeri Grup E'ye göre anlamlı düşük görüldü. 2.5 dk ve 5.dk NIRS değerleri Grup S'de anlamlı düşük, rSO2 değişim yüzdesi ise 2.5 dk Grup S'de anlamlı düşük saptandı. Maternal hipotansiyon Grup S'de (%52.5) Grup E'ye (%22.5) göre anlamlı oranda yüksek gözlendi. Hipotansiyon süreleri (Grup S'de 90.4 sn Grup E'de 62.4 sn) açısından gruplar arası anlamlı bir fark görülmedi. Bebek çıkana kadar uygulanan efedrin miktarı Grup S'de daha fazla olup her iki grup arası bu fark anlamlı bulunmadı. Bulantı, kusma, apne vb. maternal komplikasyonlar açısından gruplar arası farklılık saptanmadı. Sonuç: Yenidoğanların 2.5 dk ve 5 dk NIRS ve 2.5 dk rSO2 değişim yüzdesini Grup S'de Grup E'ye göre anlamlı düşük saptadık. Epidural anestezinin spinal anesteziye göre yenidoğan serebral oksijenizasyonu üzerine erken dönemde minimal de olsa daha olumlu etkileri olduğunu düşünmekteyiz. Bu konuda uzun dönem sonuçları da içeren çok merkezli, prospektif, randomize kontrollü daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunun kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Assessment of Neonatal Cerebal Oxygenation Using Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) in Cesarean Sections Performed with Neuraxial Blocks Objective: Cerebral oxygenation in all newborns undergoes a complex process as it transitions from the fetal period to the neonatal stage. The mode of delivery, anesthesia management, maternal factors before and during childbirth, and fetal malformations create differences in neonatal arterial oxygen concentration and affected cerebral oxygenation. Neuraxial blocks administered to the mother can cause hemodynamic changes to varying degrees. In Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) monitoring, a non-invasive technique for assessing cerebral oxygenation and hemodynamics, rSO2 (regional cerebral oxygen saturation) monitoring is commonly used to estimate cerebral perfusion and cerebral blood flow. This study aims to evaluate the effects of epidural and spinal anesthesia techniques on neonatal cerebral oxygenation during cesarean surgery using NIRS. Materials and Methods: Our prospective, randomized study included pregnant women aged 18-35 years, classified as ASA II, scheduled for elective cesarean surgery at >37 weeks of gestation, and their newborns. Two groups, to receive spinal anesthesia (Group S) and epidural anesthesia (Group E), were determined by randomization. The demographic data, heart rates (HR), systolic (SBP), diastolic (DBP), mean arterial pressures (MAP), and SpO2 (peripheral oxygen saturation) values of the patients were recorded, and they were positioned in the left lateral decubitus position. After administering neuraxial anesthesia, hemodynamic data, durations of hypotension, and interventions were recorded at specified intervals. APGAR (Activity, Pulse, Grimace, Appearance, Respiration) scores, HR, and SpO2 values of the newborns were recorded, and umbilical venous blood gas was collected. NIRS and rSO2 change percentage were measured at 1, 2.5, 5, and 10 minutes. The recorded values between the two groups were compared. Results: A total of 80 patients were statistically analyzed, with 40 patients in Group S and 40 patients in Group E. In Group S, HR values at the 1st minute post-incision were higher compared to Group E, while SBP, DBP, and MAP values at 4, 7, 10, 13, and 20 minutes post-incision were lower. Visual Analog Scale (VAS) scores during neonatal delivery were higher in Group E. Additional analgesic needs were more frequent in Group E. There was no significant difference in the amount and number of ephedrine doses administered or the duration of hypotension until the baby was delivered, although maternal hypotension was more common in Group S. Neonatal SpO2 values at 2.5 minutes were found to be significantly lower in Group S compared to Group E, while in blood gas parameters, PaO2 values were significantly lower in Group S. NIRS values at 2.5 and 5 minutes were significantly lower in Group S, and rSO2 change percentage were significantly lower at 2.5 minutes in Group S. Maternal hypotension was observed to be significantly higher in Group S (52.5%) than in Group E (22.5%). There was no significant difference between the groups in terms of duration of hypotension (90.4 sec in Group S, 62.4 sec in Group E). The amount ephedrine administered until delivery were higher in Group S, but this difference was not statistically significant between the two groups. No differences were observed between the groups in terms of maternal complications such as nausea, vomiting, and apnea. Conclusion: We found significantly lower NIRS values at 2.5 and 5 minutes, and rSO2 change percentage at 2.5 minutes in Group S compared to Group E. We believe that epidural anesthesia has minimally more positive effects on early neonatal cerebral oxygenation compared to spinal anesthesia. We are of the opinion that more multicenter, prospective, randomized controlled studies, including long-term results, are needed on this subject.