Alternatif irrigasyon solüsyonlarının smear tabakasının kaldırılmasındaki etkinliğinin taramalı elektron mikroskobu ile değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness on the removal of smear layer of alternative irrigation solutions with scanning electrone microscope
  1. Tez No: 437602
  2. Yazar: ŞENAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT TUNGA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Smear tabakası, alternatif irrigasyon solüsyonları, sirkeler, SEM, Smear layer, alternative irrigation solutions, vinegars, SEM
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: İdeal bir kök kanal tedavisi, kanalların uygun bir şekilde genişletilip şekillendirilmesi, dezenfekte edilmesi ve sızdırmaz bir şekilde doldurulması ile mümkün olabilmekle beraber kök kanal preparasyonu sonucu oluşan smear tabakası ve debrisler de tamamen uzaklaştırılamamaktadır. Bu durum da tedavide başarısızlıklara neden olabilmektedir. Smear tabakasını uzaklaştırmak için kullanılan EDTA ise dentinde erozyona neden olmaktadır. Bu çalısmanın amacı; smear kaldırma etkinliği açısından EDTA ve alternatif irrigasyon solüsyonlarından Limon suyu, Elma sirkesi, Pirinç sirkesinin karşılaştırılması ile alternatif kullanımlara olanak sağlamaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda; periodontal desteğini kaybetmiş veya ortodontik açıdan çekim endikasyonu olan ve sistemik hastalığı olmayan sağlıklı bireylerden onamları alınarak çekilen 70 adet çürüksüz üst orta kesici yetişkin dişi kullanıldı. Dişlerin kök kanal preparasyonu yapıldıktan sonra 5 ayrı gruba ayrılarak final irrigasyonu olarak limon suyu, elma sirkesi, pirinç sirkesi, EDTA ve distile su ile yıkandı. Smear kaldırma miktarları taramalı elektron mikroskobu ile değerlendirildi. Bulgular: Yapılan istatistiksel analiz sonucunda gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Skor değerinin kontrol grubunda diğer tüm gruplardan daha yüksek olduğu görüldü. Skor değerinin EDTA grubunda diğer tüm gruplardan daha düşük olduğu görüldü. Ayrıca grup içi bölgeler arasında da istatistiksel farklılıklar bulundu. Koronal bölgeler skor açısından en düşük değere sahipken apikal bölgelerin skorlamada yüksek değere sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda ortaya koyduğumuz gruplar değerlendirildiğinde; koronal bölgede limon suyunun EDTA' ya alternatif irrigasyon solüsyonu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: An ideal root canal treatment can be accomplished by proper preparation, shaping, disinfection and hermetic sealing of the root canals with filling material. However, smear layer and debris which is formed during the root canal preparation cannot be completely removed. This situation may cause some failures in the treatment. Also, EDTA which is used to remove the smear layer causes erosion on dentin. The purpose of this study; was to compare the efficacy of EDTA and some other alternative irrigation solutions including lemon juice, apple cider vinegar and rice vinegar on removal of the smear layer and thus to enable the use of alternative irrigation solutions. Material and method: In this study; 70 sound permanent human upper central incisor teeth extracted for periodontal and orthodontic reasons were used. Patients were healthy individuals without systemic disease and an informed consent was obtained from each patient. After completing the root canal preparation, teeth were allocated into 5 groups. For final irrigation; lemon juice, apple cider vinegar, rice vinegar, EDTA and distilled water were used. The quantity of the removed smear layer was evaluated by SEM. Results: As a result of the statistical analysis statistically significant difference was found between the groups. Score values in the control group were found to be higher than other groups. Score values in EDTA group were found to be lower than other groups. In addition, statistical differences were found between regions in the groups. The lowest scores were found in coronal regions, while the highest values were found in apical regions. Conclusion: When the groups in our study were evaluated; it is considered that lemon juice may be used in the coronal region as an alternative irrigation solution for EDTA.