Periodontal açıdan sağlıklı ve periodontal hastalığa sahip bireylerde dişeti oluğu sıvısındaki interlökin-1 beta (IL-1β)) ve interlökin-39 (IL-39) düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of interleukin-1 beta (IL-1β)) and interleukin-39 (IL-39) levels in gingival crevicular fluid in periodontal healthy and individuals with periodontal disease
  1. Tez No: 689138
  2. Yazar: MURAT ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZGÖZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: DOS, periodontitis, IL-1β, IL-39, GCF, periodontitis, IL-1β, IL-39
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, periodontal olarak sağlıklı ve periodontitisli bireylerde dişeti oluğu sıvısındaki (DOS), İnterlökin-1 Beta (IL-1β) ve İnterlökin-39 (IL-39) seviyelerinin belirlenmesi ve periodontal klinik parametrelerle bu sitokinlerin ilişkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışmaya, sistemik olarak sağlıklı ve sigara içmeyen 100 birey (50 periodontal olarak sağlıklı, 50 periodontitisli) katıldı. Tüm bireylerin, klinik periodontal parametreleri; plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondlanabilir cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), sondlamada kanama (SK) değerleri alındı. DOS örnekleri toplandı ve ELISA yöntemi ile sitokin seviyeleri belirlendi. Bulgular: DOS IL-1β seviyeleri periodontitis grubunda sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir. DOS IL-1β ile tüm klinik parametreler; PI (r:0,429), GI (r:0,570), SCD (r:0,559), KAS (r:0,560), SK (r:0,613) arasında pozitif anlamlı bir ilişki vardır (p=0,001). DOS IL-39 seviyeleri ile gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p=0,956). Sonuç: IL-1β seviyeleri periodontitis grubunda sağlıklı gruba göre anlamlı derecede yüksektir ve IL-1β seviyeleri ile klinik periodontal parametreler arasında anlamlı bir ilişki vardır. IL-39 seviyeleri ile gruplar ve klinik periodontal parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the levels of Interleukin-1 Beta (IL-1β) and Interleukin-39 (IL-39) in the gingival groove fluid (DOS) in periodontally healthy individuals with periodontitis and to evaluate the relationship between these cytokines with periodontal clinical parameters. Method: In this study is included 100 systemically healthy and non-smokers (50 periodontally healthy, 50 with periodontitis). Clinical periodontal parameters of all participants; plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD), clinical attachment level (CAL), bleeding on probing (BOP) values were taken. DOS samples were collected and cytokine levels were determined by ELISA method. Results: DOS IL-1β levels were statistically significantly higher in the periodontitis group compared to the healthy group. There was a positive significant relationship between DOS IL-1β and all clinical parameters, PI (r: 0.429), GI (r: 0.570), PD (r: 0.559), CAL (r: 0.560), and BOP (r: 0.613) (p=0,001). There was no statistically significant difference between the groups with DOS IL-39 levels (p=0,956). Conclusion: IL-1β levels are significantly higher in the periodontitis group compared to the healthy group, and there is a significant relationship between IL-1β levels and clinical periodontal parameters. There was no significant relationship between IL-39 levels and groups and clinical periodontal parameters.