Orta ve alt yüz kırıklarında kırık hatlarının radyolojik değerlendirilmesi
- Tez No: 329197
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYDAN KÖS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: maksillofasiyal travma, mandibula kırıkları, maksilla kırıkları, zigoma kırıkları, orbita kırıkları, trafik kazası, darp, Maxillofacial trauma, mandible fractures, maxillary fractures, zygomatic fractures, orbital fractures, traffic accident, fights
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETTekgöz, A. Orta ve alt yüz kırıklarında kırık hatlarının radyolojik değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Estetik ve Rekonstruktif Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Mayıs 2009- haziran 2012 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakultesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'ne başvuran, klinik ve radyolojik olarak maksillofasiyal kemiklerden en az birinde kırık saptanan 100 hastanın (82 erkek; 18 kadın; ort. yaş: 34.8) dosyası incelendi. Elde edilen veriler, elektronik ortamda değerlendirildi. Hastanemize başvuran maksillofasiyal travmalı hastaların etyolojik nedenleri incelendiğinde ilk sırayı, % 42'lik oranla trafik kazaları oluşturmaktadır. Bunu sırasıyla % 27 ile darp, % 25 ile düşme, % 4 ile spor yaralanması ve % 2 ile iş kazası takip etmektedir. Maksillofasiyal travmalı hastaların % 82'lik kısmını erkek cinsiyet oluşturmaktadır ve maksillofasiyal travma insidansı, genç erişkin ve erişkin (18-45) yaş grubunda pik yapmaktadır. Etyolojiye bağlı kırık lokalizasyonları incelendiğinde, hastaların yaralanma sebebi ile kırık lokalizasyonları arasında önemli düzeyde ilişki bulunmamaktadır. Tüm etyolojik nedenler ve tüm kırık bölgeleri değerlendirildiğinde %12,9'luk oranla zigomatik ark ve %12,9'luk oranla maksiller sinüs kırıkları ilk sırayı paylaşmaktadır. Tedavide, sıklıkla yüzün alt ve orta 1/3 seviyesinde olan kırıklarda açık redüksiyon internal fiksasyon yöntemi kullanılırken, yüzün üst 1/3 alanlardaki kırıkların tedavisinde daha çok konservatif yaklaşımlar tercih edilmiştir. Bu çalışmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğine başvuran maksillofasiyal travmalı hastaların analizini yapılarak bu bölgede oluşan maksillofasiyal travma olgularına etyolojik ve epidemiyolojik açıdan güncellenme sağlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTekgöz A. Radiological evaluation of the fracture sites at upper and lower facial fractures; a retrospective analysis. Eskişehir Osmanazi University Medical Faculty, Department of Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery. Medical Specialty Thesis, eskişehir, 2012The progress of 100(82 male, 18 female, mean:34.8) patients who has been diagnosed with at least one fractured facial bone in our clinic between 01.01.2009- 01.06.2012 has examined. Data obtained has processed on an electronic database. Etiologically, patients with maxillofacial trauma who has administered to our hospital were mostly traffic accident victims (%42), followed by fights (%27), fall accidents (%25), sports accidents (%4) and work accidents(%2). %82 of patients were males and incidence of maxillofacial trauma peaks at young- adult age(18-45). The fracture sites and etiological factors werent strongly correlated with each other. Etiological factors and fracture sites correlations were evaluated and zygomatic arch (%12.9) and maxillary sinus (%12.9) fractures were most frequent among other fracture sites. Treatment modalities were mostly open reduction and internal fixation at the fractures at the lower 1/3 and middle 1/3 face and conservative treatment at upper 1/3 face. This thesis has made an update of information, etiologically and epidemiologically, about the patients with maxillofacial trauma who has admitted to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty, Plastic Reconstructive & Aesthetic Surgery Department.