Çocuk uzun kemik kırıklarında intramedüller tel uygulaması
Titanium intramedullary elastic nailing for pediatric long bone fracture treatment
  1. Tez No: 329196
  2. Yazar: AHMET KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: titanyum elastik çivi, çocuk, femur, tibia, önkol, kırıklar, Titanium elastic nail, children, femur, forearm, tibia, fracture
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalı?mada, Eski?ehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı?nda Eylül 2004 ile Temmuz 2010 tarihleri arasında uzun kemik kırığı sonrası intramedüller elastik çivi uygulaması yapılan çocuk hastaların ekstremite uzunluk e?itsizliği, yanlı? kaynama, kaynamama, hastanede kalı? süresi, kaynama zamanı ve implant çıkarılma zamanı açısından değerlendirilmesi yapılarak yöntemin ba?arılı olup olmadığı değerlendirilmi?tir. Çalı?ma grubunu 5-15 ya? arası 93 hasta olu?turdu. Ya? ortalamaları 9.2 (5?15) olan hastaların 74?ü erkek, 19?u kızdı. Hastaların, 39?u femur cisim kırığı, 30?u ön kol çift kemik kırığı, 24?ü tibia cisim kırığıydı. Elastik titanyum çiviler femur ve radiusa retrograde, ulna ve tibiaya antegrade olarak uygulandı. Ortalama takip süresi 50.5 (24-94) aydı. Hastaların yapılan son kontrollerinde hareket açıklıkları tam olarak ölçüldü ve rotasyonel deformite saptanmadı. 27 hastada uzunluk artı?ı ve 17 hastada kısalık saptandı. 50 hastada koronal ve/veya sagittal planda açılanma saptandı. 1 hastada kaynamama geli?ti. Ortalama kaynama zamanı 8.4 (5-17) haftaydı. Hastaların hastanede kalı? süresi ortalama 6.7 gündü. Ortalama 10.1 (2-48) ayda implantlar çıkarıldı. 6 hastada çivi giri? yerinde irritasyon, 1 hastada yüzeyel enfeksiyon, 1 hastada çivinin geri gelmesi, 1 hastada geçici sinir hasarı ve 1 hastada implant çıkarılması sonrası tekrar kırık geli?ti. Çocuk uzun kemik cisim kırıklarında intramedüller titanyum elastik çivi uygulaması, minimal invaziv bir yöntem olması, iyi fonksiyonel ve kozmetik sonuç sağlaması, hastanede kalı? süresinin kısa olması ve dü?ük istenmeyen durum olasılığı nedeniyle ba?arılı bir yöntem olduğu görülmü?tür.
Özet (Çeviri)
In the present study, we evaluated whether the fracture treatment was successful in terms of limb lenght inequality, mal-union, non-union, lenght of hospitalization stay, time of fracture healing and removal of the implants in children treated with titanium elastic nail between September 2004 and July 2010 in Department of Orthopedics and Traumatolgy in ESOGU. 93 patients (74 males and 19 females with a mean age of 9.2 years;range 5 to 15 years) comprised the study group. Mean follow up time was 50.5 months (range,24-94 months). These patients had femur, forearm and tibia shaft fractures (respectively, n=39, n=30, n=24). Patients with femur and radius shaft fractures undergone surgery by using retrograde technique, and antegrade technique for tibia and ulna. There was no restriction in any patients about flexion and extension and there was no patient with malrotation. While increase in limb length was observed in 27 patients, lenght discrepancy was observed in 17 patients. Coronal and/or sagittal plane angulation was determined in 50 patients. Non-union was observed in 1 patients. The mean union time was 8.4 weeks (range,5 17 weeks). The mean total length of stay was 6.7 days. The implants were removed with a mean time of 10.1 months (range,2-48 months). Pin tract irritation was observed in 6 patients. In addition to this complication, there was one superficial infection, one implant fixation failure, one temporary nerve damage, and one broken again after removal of the implant was observed in patients. Intramedullary fixation with titanium elastic nails may be a successful method for the treatment of long bone fractures in children aged 5 to 15 years due to provide a lower complication rates, shorter length of hospital stay, good recovery and cosmetic results and need minimally invasive surgical techniques.