Kronik kabızlığı olan çocuklarda çölyak hastalığı sıklığı
Frequency of celiac disease in children with chronic constipation
- Tez No: 329269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, kronik kabızlık, Celiac disease, chronic constipation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Çölyak hastalığı (ÇH) gluten içeren buğday, arpa, çavdar gibi gıdaların tüketilmesiyle tetiklenen ve immun mekanizma ile oluşan enteropatidir. Son yıllarda klasik prezentasyonunun yanında atipik olguların sayısı gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada, kronik kabızlığı olan çocuklarda ÇH sıklığı araştırıldı. Materyal-Metod: Çalışmaya 360?ı kronik kabızlığı olan ve 990?ı sağlıklı toplam 1350 çocuk alındı. Yaş ortalamaları, hasta grubunda 5.8 ± 3.9 (%54?ü kız), kontrol grubunda 6.1 ± 2.6 (%51?i kız) idi. Hastalar organik (n=47) ve fonksiyonel (Rome III kriterlerine göre) (n=313) kabızlık olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Doku transglutaminaz IgA (dTG-IgA) (ELISA yöntemi, pozitif değer: >20 RU/ml ) sonucu pozitif olanlara endoskopik, histopatolojik ve genotip (HLA analizi) inceleme yapıldı. Bulgular: Serolojik olarak (dTG-IgA> 20 RU/ML) sağlıklı kontrol grubunda ve kronik kabızlığı olan grupta sırasıyla ÇH prevalansı %0.6 (n=6) ve %2.2 (n=8) olarak bulundu (p=0.015). Tüm hastalarda HLA analizinde ÇH yönünden HLA DQ2 ve/veya HLA DQ8 pozitifliği mevcuttu. Kronik kabızlığı olan hasta grubunda dTG-IgA düzeyleri 20-100 RU/ml aralığında idi. Bu hastaların histopatolojik incelemelerinde, tüm hastalarda Marsh evre 1 lezyon saptandı (potansiyel ÇH, %2.2). Sağlam grupta 2 hastanın tTG-IgA sonucu >200 RU/ml idi, diğerleri ise 20-100 RU/ml aralığındaydı. dTG-IgA >200 RU/ml olan olgulardan ikisinde endoskopi sonrası glutensiz diyet başlandı (Marsh evre 3b) (sessiz ÇH, 2/990, %0.2). Diğer hastaların histopatolojik incelemesi Marsh evre 1 ile uyumluydu (potansiyel ÇH, 4/990, %0.4). Tartışma: Kronik kabızlık problemi olan çocuklarda ÇH sıklığı ve potansiyel ÇH sıklığı sağlıklı kontrol grubuna göre artmıştır. Potansiyel çölyak hastaları da aktif çölyak hastaları gibi yakın takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Celiac disease (CD) is an immune enteropathy, triggered by consumption of nutrients containing gluten such as wheat, barley and rye. In the recent years, incidence of atypic cases has been significantly. In this study, we aimed to determine the CD prevalance in children with chronic constipation. Material and Method: A total of 1350 individuals have been enrolled in the study consisting of 360 chronically constipated and 990 healthy children. Mean ages for the constipated and healthy group were 5.8 ± 3.9 (54% female) and 6.1 ± 2.9 (51% female), respectively. Children with chronic constipation further divided into two subgroups: organic constipation (n=47) and functional constipation (according to the Rome III criteria) (n=313). Endoscopic, histopathologic and genotypic (HLA analysis) test were performed on children with positive results for dTG IgA (dTG-IgA; ELISA, > 20 RU/ml). Results: Positive serology (dTG-IgA > 20 RU/ml) prevalance was 0.6% (n=6) and 2.2% (n=8) in the healthy and chronically constipated group, respectively (p=0.015). HLA-DQ2 and/or HLA-DQ8 were present in all patients with positive. In the chronically constipated group, dTG-IgA levels ranged between 20-100 RU/ml. When assessed histopathologically, Marsh grade I lesions were found in all 8 individuals with chronic constipation. In the healthy group, 2 patients had dTG-IgA levels over 200 RU/ml, 6 patients? ranged between 20-100 RU/ml. After endoscopy, these 2 patients with high dTG levels were treated with gluten-free diet (Marsh grade 3b) (silent CD, 2/990, 0.2%). Remaining 4 patients? histopathological findings were compatible with Marsh grade I lesions (potential CD, 4/990, 0.4%). Discussion: We found that children suffering from chronic constipation have higher incidences of CD and potential CD compared to the control group. Similar to active celiac patients, potential celiac patients must be observed closely.