Çayırhan Yeraltı Linyit İşletmesinde kollu galeri açma makineleri için performans modeli geliştirilmesi
Developing a performance model for the roadheaders used in Cayirhan Underground Coal Mine
  1. Tez No: 329326
  2. Yazar: ERGİN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİR KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kollu galeri açma makineleri, Performans ölçümleri, Kayaç özellikleri, Performans modelleri, Roadheaders, Performance measurements, Rock Properties, Performance Models
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, ülkemizde tam mekanize kazı ile yeraltından kömür üretiminin gerçekleştirildiği Park Termik Çayırhan Linyit İşletmesinde G ve D sektörlerinde taban yolları açılmasında kullanılan Dosco Mk2B kollu galeri açma makinelerinin kazı performansları yerinde yapılan zaman etüdleri ile tespit edilmiştir. Kazı arınlarından alınan numuneler üzerinde yapılan kaya mekaniği deney sonuçları, makinenin kazı performansları ile ilişkilendirilmiştir. Deneysel veriler ve performans ölçümlerini kullanarak çoklu regresyon analizi ile kazı performansı tahmin modelleri geliştirilmiştir. Geliştirilen modellerin güvenilirliği t-testi ve F-testi gibi istatistiksel testler yardımıyla ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, excavation performance of the roadheaders Dosco Mk2B, used for advance galleries in the G and D fields of Park Termik Çayırhan Lignite Coal Mine where coal production is carried out from underground by full-mechanized excavations in our country, were determined by in-situ time controlls. The data of rock mechanics experiments on the samples taken from face were correlated with the excavation performance of roadheaders. The excavation performance estimation models were developed using the datas obtained from experimental studies and performance measurement by regression analysis. The reliability of developed models were checked controlled by statistical tests such as t-test and F-test.