Vona Koyu'nda (Perşembe-Ordu) deniz balıkları-midye (Mytilus galloprovincialis Lamark, 1819) kültürünün entegrasyonu ve etkileri
Integration and impact of marine fish and mussel (Mytilus galloprovincialis Lamark, 1819) culture in Vona Bay (Perşembe,Ordu)
- Tez No: 329439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR YÜCEL KESİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Midye, Mytilus galloprovincialis, Entegrasyon, Büyüme, Sal Sistemi, Mussel, Mytilus galloprovincialis, Integration, Growth, Raft culture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma Ordu ili Perşembe-Vona Koyu'nda bulunan ve yıllık üretim kapasitesi toplam 100 ton olan levrek - gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği yapan bir çiftlikte gerçekleştirilmiştir.Midye (Mytilus galloprovincialis Lamarck,1819) spat toplama ve büyütme aşamalarını kapsayan bu araştırmada, spat toplama dönemi için 8 adet, 10 m uzunluğunda ve 20 mm çapında polipropilen (PP) halatlar, büyütme dönemi için 10 adet, 5 m uzunluğa sahip ve 22 mm çapında polipropilen (PP) halatlar kullanılarak midye-deniz balıkları entegrasyonu sağlanmıştır.Araştırma süresince üç farklı derinlikteki midyelerde aylık boy, canlı ağırlığı, et verimi ve biyokimyasal kompozisyonları değişimleri ile fiziko-kimyasal su parametreleri incelenmiştir.Araştırma sonunda midyelerdeki ortalama boy 52,47 ± 0,42 mm, canlı ağırlığı 13,05 ± 0,42 g, et verimi %40,70 ± 0,08 olarak hesaplanmıştır. Derinlikler arasında önemli bir fark bulunmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This research was conducted on fish farm which has total annual production capacity of 100 tons of sea bass - rainbow trout in Ordu, Perşembe-Vona Bay.This study includes mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck,1819) spat collection and growht stages.8 pieces of polypropylene (PP) ropes ropes which has 10 m long and 20 mm diameter used in spat collection and 10 pieces of polypropylene (PP) ropes ropes which has 5 m long and 22 mm diameter used in growht stage by integrated on fish cages.During the study period, live weight, meat yield and biochemical composition of three different-depth mussel and physico-chemical water parameters were investigated.At the end of the study, average length of mussels measured 52.47 ± 0.42 mm, live weight 13.05 ± 0.42 g and meat yield 40.70% ± 0.08 was determinated. There was no significant difference between depths (p> 0.05).