Bir çiklit balığı türü olan Aequidens rivulatus (Günther, 1860)'un üreme ve larval gelişiminin incelenmesi
Analysis of the reproductive and larval development of the green terror (Aequidens rivulatus) (Günther, 1860)
- Tez No: 329440
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Aequidens rivulatus, green terror, çiklit balıkları, üreme, yumurta, embriyonik gelişim, larva, Aequidens rivulatus, green terror, cichlid fishes, reproduction, egg, embryonic development, larva
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, Amerika çiklitlerinden olan Aequidens rivulatus (Günther, 1860) balığının üreme özellikleri ve larval gelişimi incelenmiştir. Araştırmada 13 adet aequidens rivulatus balığı kullanılmıştır. Eş tutan balıklara uygun ortam hazırlandıktan sonra gerçekleşen yumurtlama işlemi ortalama 25.1±1.0ºC su sıcaklığında yaklaşık 75-90 dakika sürmüştür. Bırakılan yumurta sayısı ortalama 527±70 adettir. Yumurtlama işlemi bittikten sonra incelenmeye başlanan yumurtaların kısa eksen uzunluğu ortalama 1.45±0.06 mm, uzun eksen uzunluğu ortalama 1.86±0.04 mm olarak ölçülmüştür. Embriyodaki ilk kalp atışı 49. saatte gerçekleşmiştir. Yumurtaların inkübasyonu ortalama 75.5±0.7 saat sürmüş, yumurtadan çıkan larvaların total boyunun ortalama 4.26±0.14 mm olduğu ve besin kesesi uzunluğunun kısa ekseni ortalama 1.06±0.03 mm, uzun ekseni ise ortalama 1.63±0.05mm olarak tespit edilmiştir. 4. günde larvada ağız açıklığı gerçekleşmiş ve 5. günde dışarıdan artemia ile beslenmeye başlanmıştır. Larva bir haftalık olduğunda besin kesesini tamamen tüketmiş, hava kesesi mikroskop altında görülmüş ve serbest yüzüşe başlamıştır. Bu aşamada larvanın boyu ortalama 6.27±0.11 mm olarak ölçülmüştür. 10. günde dorsal ve anal yüzgeç ışınları gözlenmiştir. 2 haftalık larvalara artemianın yanında öğütülmüş toz yem verilmeye başlanmıştır. 22 günlük larvaların total boyu ortalama 7.08±0.18 mm olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak; Aequidens rivulatus balıklarının üreme özellikleri araştırılmış ve araştırmada bu türün embriyonik ve larval gelişim safhaları detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the reproductive characteristics and larval development of Aequidensrivulatus, which is a species of American green terror (Günther, 1860). The research, the 13 Aequidens rivulatus fish were used. After preparing the proper conditions for the mated pair fish, the egg-laying process lasted about 75?90 minutes in a water temperature of 25.1±1.0ºC. The number of the eggs laid was average 527±70. After the egg-laying, the lengths of the short and long axes of the eggs were 1.45±0.06 mm and 1.86±0.04 mm, respectively. The first heartbeat of the embryo was observed in the 49th hour. The incubation of the eggs lasted for 75.5±0.7 hours; and it was seen that the total length of the larvas coming out of the egg was 4.26±0.14 mm and the lengths of the short and long axes of the food bladder were 1.06±0.03 mm and 1.63±0.05mm, respectively. In the fourth day, larva took place the mouth opening and in the 5th day it begun to be feed from external with artemia. When the larva was one week old, it had totally absorbed the yolk sac, the air bladde of the larva had been seen under microscope and the larva had started free swimming. In this stage, the length of the larva was measured as 6.27±0.11. In the 10th day, dorsal and anal fin-ray were observed. 2-week-old larvas were begun to be feed with dust feed as well as artemia. Total lenght of 22-day-old larvas was measured as 7.08±0.18 mm. As a result, the reproduction characteristics of Aequidens rivulatus fish have been researched and in the research, the emryonic and larval development stages of thisspecies have been analyzed in detail.