Radyasyonun kanser tedavilerinde uygulanması
Application of radiation in cancer therapy
- Tez No: 329465
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GÜLDESTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzodoz eğrileri, doz profilleri, tedavi planlama sistemi, lineer hızlandırıcı, Isodose curves, dose profiles, treatment planning systems, linear accelerator
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, 5x5, 10x10, 20x20, 30x30 cm2 lik alanlarda izodoz eğrilerini elde etmek için General Elektrik Satume-41 Lineer Hızlandırıcısı kullanılmıştır. Hesaplamalarda kullanılan fotonlar bu hızlandırıcının 6 MV ve 15 MV gerilimlerinde elde edilmiştir. WP600C su fantomu kullanılarak simetrik alanlarda elde edilen doz profilleri, derinlik doz yüzdeleri ölçümleri için kullanılmış ve daha sonra tedavi planlama sistemine aktarılmıştır.Elde ettiğimiz sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırıldı ve bu sonuçların literatürdeki ile uyumlu olduğu görüldü. Sonuç olarak, tüm dozimetrik parametrelerin (derinlik doz yüzdeleri, kaynağın cilt mesafesine uzaklığı (SSD), profil ve out-put...v.s ) standart tekniklerle dikkatli bir şekilde ölçülmesi gerektiği tespit edildi. Ayrıca, hastaların tedavisinde kullanılan foton enerjilerinin miktarının, hastaların ağırlığı ile doğru orantılı olarak seçilmesi gerektiği belirlenmiştir.Birinci bölüm radyasyonla tedavinin tarihsel sürecini ve tümör çeşitlerini özetler. İkinci bölümde, bu çalışmada kullanılmış, cihaz, radyasyon türü, cihazın verimliliği, alan boyutları, kaynak cilt mesafesi, derinlik ve demet düzenleyiciler gibi parametreler ilgili bazı bilgiler verilir. 3. Bölüm, Target'nin çalışma prensibi, kullanılmış algoritmalar, modeller ve tedavi planlama sistemlerini içeren, bu tezde tanımlanmış radyasyon tedavisinde kullanılmış teknikleri tanımlar. Verilerin toplanmasında kullanılmış cihazlar 4. bölümde takdim edilir. Takip eden bölümde (5) 6 MeV ve 15 MeV enerjili fotonları kullanan Saturne-41 cihazında tedaviye alınmış hastalar için izodoze eğrileri verilir.
Özet (Çeviri)
In this study, General Electric Saturne-41 Linear Accelerator has been used to determine the isodose curves for the fields of 5 x 5, 10 x 10 and 20 x 20, 30 x 30 cm2. The photons used for the calculations were produced by this machine at 6 MV and 15 MV. The dose profiles obtained in symmetric fields by using WP 600C water phantom, were used for the measurements of %DD (percentage of deep dose) and transferred to the treatment planning system.The obtained results were compared with the existing results in literature and it was seen that the results were in good agreement with literature. In conclusion, we should point out that all dosemetric parameters (out-put, %DD, SSD, profiles...etc) should be measured carefully by standard techniques. We also determined that the amount of the energy of photons used for the therapy should be selected according to the weight of the patients as directly proportional.The first chapter summarises the variety of tumour and the historical course of radiotherapy. In the second chapter, some information about the used parameters in this work such as instrument, the type of radiation, device efficiency, field dimensions, source to skin distance, dept and beam regulators is given. Chapter 3 describes techniques used in radiotherapy described in this thesis, including working principles of Target2, used algorithm, models and therapy planning system. Equipments which used in collecting data are presented in chapter 4. In the following chapter (5), isodose curves for patients taken to the radiotherapy in Saturne-41 using photons of 6 MeV and 15 MeV energy are given.